НОВИНИ

Защо хотелите у нас стоят незапълнени, на фона на високи оценки от чужбина

Японска класация определи Копривщица като един от 30-те най-красиви градове в Европа. В Русия пък наредиха два от българските морски курорти сред най-евтините. Въпреки това туроператорите отчитат, че хотелите ни остават празни.

Милена Кирова
от Милена Кирова
11:53, 07.02.2016
Чете се за: 00:53 мин.
У нас
хотелите нас стоят незапълнени фона високи оценки чужбина

Всяка година градовете и държавите се нареждат и преподреждат във всевъзможни класации. На изток - в Япония са подредили 30-те най-красиви места в Европа - препоръчани за екскурзии през 2016 г. И там редом до австрийски, френски и италиански градове откриваме Копривщица.

Според туроператорите това, което хората най-много ценят е автентичността.

Димитър Попов - член на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти: "Имаме природа, която все още в голямата си част е непокътната и трябва да се запази, тоест автентична природа и то съвсем кратки разстояния - например час-два от столицата. И другото е култура и история".

Цената за почивката обаче все пак остава важна при избора на дестинация. Затова туроператори правят класации и на най-евтините места за ваканция. Българските курорти "Слънчев бряг" и "Златни пясъци" са сред 10-те най-евтини места за руски туристи. Според руската класация разходите за едно денонощие са 1 200-1300 рубли или между 13 и 15 евро.

Туроператорите у нас отчитат нещо друго - преди 15-20 години морският ни туризъм е бил насочен предимно към семейства с деца, сега е обърнат към младите хора.

Евтино е, но хотелите у нас не се запълват, отчитат туроператорите.

Димитър Попов - член на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти: "Значи в ЕС статистиката беше 62 % средна годишна заетост, ние до 15 % не можем да докараме".

Отдават тази статистика на презастрояването в курортите. И допълват картината с факта, че все повече намаляват туристите от Германия и Дания. Лек ръст се очаква тази година на почиващите у нас от Полша, Израел и Русия.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
P.I.F. с нова албум след седмица
P.I.F. с нова албум след седмица
Антарктически дневник: Торес дел Пайне, от първо лице
Антарктически дневник: Торес дел Пайне, от първо лице