Багер изсипа пясък на централния плаж в Созопол и вдигна жителите на бунт срещу издигането на пясъчната дига, която закрива гледката от плажа към морето. От Басейнова дирекция-Варна направиха проверка, дали пясъка е издълбан от дъното на морето и така създава проблеми и за екосистемата. От фирмата-концесионер заявиха, че това е практика, която се прилага в цял свят.

Недоволството на хората прерасна в скандал на плажа в Созопол с представителя на концесионера.

Радослав Щилянов - представител на фирмата-концесионер: Ще бъде застелено, ще бъде много хубаво, както правят по Испания, навсякъде, хората не са глупави, сега се чудят какво да правят, изкарали са пари от курорта и не се занимават с глупости.
Христа Костадинова: Първо ще попиташ хората дали искат, защото това като държавна собственост предполага, че ние сме държавата и ще питаш.

Хората от Созопол са категорични, че пясъкът е изкаран от морето.

Костадин Ставраков: Плажът ни вече няма да бъде същият. Вижте колко камъни и мидички са изкопали. Когато бъде избутано, вече плажът ще бъде в камъни.
Мария Карабаджакова: Всяка година се разхождам зимно време по плажа, няма такова нещо, това е безобразие.
Христа Костадинова: Ако някой иска да прави заведения на плажа, нека да отговарят на изискванията. Но ние гражданите, не желаем да се нарушават природните закони и правата на туристите.

Спешна проверка направиха от Басейнова дирекция.

Събина Русева - гл. експерт в Басейнова дирекция-Варна: Багерът, който констатирахме, беше в най-южния край на плажа, почти във водния обект.

Проверяващите са установили, че пясъкът за изграждането на дигата е от Черно море и има нарушение на естественото състояние на брега. В свое становище от фирмата-концесионер заявиха, че издигането на защитни пясъчни диги е единственият екосъобразен метод да се предпази плажната ивица от бурните морски вълни през зимата.