НОВИНИ

Защо не падат цените на горивата и свършва ли ерата на петрола?

Авторитетен руски енергиен експерт прогнозира пред БНТ поне 10-годишен период на евтин нефт и природен газ. Според Михаил Крутихин, партньор в консултантската компания "РусЕнерджи", от данъчната политика в отделните държави, обаче, зависи дали това ще влияе на цените на бензина и на другите горива за потребителите. Най-голям фактор на нефтения пазар в момента са САЩ, смята руският експерт.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
20:27, 25.01.2016
Чете се за: 01:25 мин.
По света

Заради драстичното спадане на цените на нефта, които през последните дни достигнаха 12-годишен минимум, експерти и финансисти от Русия, Западна Европа, Съединените щати заговориха за скорошен край на ерата на петрола. Така ли е наистина и до какви икономически и политически промени може да доведе новият нефтен пазар.

Сравнителни данни на Международната агенция по енергетика показват, че за почти половин век петролът е загубил много малка част - 15 процента от дела си в световната енергетика. Така че едва ли в близко бъдеще светът бързо ще го замени с други горива. За Михаил Крутихин, партньор в руската консултантската компания "Русенерджи", светът обаче все пак навлиза в нова епоха.

Михаил Крутихин, "Русенерджи": Не бих говорил за край на нефтената ера. по-скоро бих говорил за това, че предлагането на нефт и газ, включително втечнен, на пазара в течение на близките вероятно 10 години ще бъде повече от потребностите на пазара. Затова ще виждаме период на евтин нефт и евтин газ.

В резултат цената на бензина в САЩ за последните пет години намаля два пъти, но...

Михаил Крутихин, "Русенерджи": Картината не е такава само в България, но и в много други страни, например Русия, Норвегия. В САЩ в цената на бензина суровият нефт е 60-70%, а данъците съставят 11-20 на сто. В Русия цената на суровия нефт в цената на бензина е 5 на сто, а данъците - повече от 60 процента. Затова всичко зависи от политиката на правителството и данъчните условия.

За едни ниските цени на нефта ще освободят ресурс за развитие, за други държави, силно зависими от петрола, в момента не са леки времена. Силни затруднения изпитва и Русия, за която, според експерта, оптималната цена на нефта е 80-82 долара или почти три пъти по-висока от сегашната.

Михаил Крутихин, "Русенерджи": Затова не е изключено, ако икономическите проблеми стигнат далеч, да започне вълна от социално напрежение.

Руският експерт смята, че ниската средна цена около 40 долара за барел ще се задържи 2-3 години.

Михаил Крутихин, "Русенерджи": САЩ сега са фактор, защото многобройните американски компании - 25 000, много бързо могат да намаляват добива на нефт и също така да го увеличават. Те постигнаха технологични успехи. Една нефтена сонда се строи за 2-4 седмици с минимални разходи.

По повод българските планове за изграждане на газов хъб, руският експерт смята, че България трябва да изпълни важни условия - да има няколко варианта за получаване на газ и няколко варианта - за разпределение. Като конкуренти на България Крутихин вижда не само съседни страни, но и Украйна - която има амбиции с хранилищата си да стане част от общата европейска система за газово разпределение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо История славянобългарска ще се учи в 9-ти вместо в 6-ти клас?
Защо "История славянобългарска" ще се учи в 9-ти вместо в 6-ти клас?
Кои са учителите на смелата Мария?
Кои са учителите на смелата Мария?