НОВИНИ

Защо протестират шофьорите на градския транспорт? - спор между БСП и ГЕРБ

Исканията на работещите в градския транспорт трябва да бъдат удовлетворени, защото са справедливи, а условията на труд е задължително да бъдат подобрени. Това коментира председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов в студиото на "Денят започва с Георги Любенов". В спор с председателя на Комисията по транспорт и туризъм Екатерина Йорданова той директно я попита дали може да се обърне към работещите в градския транспорт и да им каже, че нямат проблеми.

bnt avatar logo
от БНТ
11:03, 23.02.2019
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

"Като заместник-председател на Комисията по транспорт и туризъм и от страна на опозицията моята работа е да съм коректив. В Столичния градски транспорт има проблеми, хората дойдоха при нас и споделиха за тях. И съответно ние търсим начини да ги разрешим. Защото работата ми също така е да защитавам хората, коментира Калоян Паргов.

Съвременното робство се изразява в това да си принуден да работиш извънредно, при това в лоши условия, за да може да се препитаваш. Кой от тези показатели не е на лице в Столичния градски транспорт, за да не можем да наречем работещите там съвременни роби?! И другият ми въпрос е как Столична община решава тези проблеми?".

Екатерина Йорданова, общински съветник от ГЕРБ: Шофьорите в София не само, че не са роби, те са едни достойни хора. Основното работно място на шофьора е в автобуса. Когато ние заварихме този градски транспорт, трамваите, ватманите в градския транспорт, когато валеше дъжд, стояха с чадъри, а за да се топлят слагаха вестници долу, защото това ние заварихме. В автобусите, в превозните средства нямаше отопление, нямаше климатизация, нямаше достъпност за хората. 90% от парка, 400 автобуса са нови, те са климатизирани, Евро 6, ергономични седалки, защитени кабини, видеонаблюдение, защото хората преди 4 години, когато се страхуваха да започнат работа в градския транспорт, беше заради насилието.

Калоян Паргов попита Екатерина Йорданова дали ще отстои исканията, които председателят на КНСБ Пламен Димитров официално постави, за ново увеличение на заплатите на работещите в градския транспорт за второто шестмесечие на годината и за стриктно спазване на Кодекса на труда.

"В тази ситуация вие в качеството на синдикалист ли ще бъдете или на председател на Комисията по транспорт и туризъм, попита той Екатерина Йорданова. - Защото не може хем да защитавате работещите в ролята си на синдикалист, хем да сте работодател в ролята си на председател на Комисията по транспорт и туризъм. Синдикалист-работодател, това е уникално и само в България го има!".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложба на Лиана Димитрова (РЕ)ЦИКЪЛ
Изложба на Лиана Димитрова "(РЕ)ЦИКЪЛ"
Във Финландия отвори врати леден хотел, вдъхновен от Игра на тронове
Във Финландия отвори врати леден хотел, вдъхновен от "Игра на тронове"