НОВИНИ

Защо се стигна до провал на преговорите между Тръмп и Ким Чен-ун?

Провал на срещата в Ханой. Разговорите между лидерите на САЩ и Северна Корея завършиха без споразумение. Освен това срещите приключиха предсрочно. Големите очаквания не бяха оправдани. Защо се случи така и как се стигна до този разочароващ обрат, обяснява международният редактор Милен Атанасов.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов Екип на „По света и у нас“
20:23, 28.02.2019
Чете се за: 01:01 мин.
По света

Много шум за нищо - дали срещата в Ханой заслужава това заглавие на фона на голямата подготовка за нея и приятелските думи, които двамата лидери си размениха преди това? Имаше надежди за голям пробив, но внезапният обрат беше разочароващ.

Хронология на събитията представя Биляна Бонева:

;

Това обяснява изследователят на историята на Азия Аврам Агов:

Не бих казал, че това е един ход назад, бих казал, че това е дори едно сближаване. Нека да си спомним срещата в Рейкявик между Горбачов и Рейгън, например. Нямаше никакъв резултат, но това помогна след около година да се стигне до голям пробив в отношенията с договора, който беше подписан.

Къде се разминаха двамата лидери - какво не можеха да жертват в преговорите?

От страна на Тръмп - той не беше готов да вдигне санкциите, тъй като това е единственият коз на американците да поддържат натиск върху Северна Кроея за ядрено разоръжаване. Ако направят това от самото начало, ще загубят това предимдство. От друга страна - за Северна Корея - те не са очаквали, че американците ще поискат повече от комплекса Йонбьон, и други арсенал, като да речем - обогатяване на уран, а не само на плутоний.

Процесът по сближаване ще е много дълъг, сега по - интензивни ще са контактите на работните групи, за да се подготви рамков документ и след тази среща можем да очакваме, че той ще продължи и скоро ще има нова среща и евентуално пробив между Пхенян Вашингтон.

Остава да видим дали ще се състои трета среща между двамата лидери и дали ще се изпълни желанието на корейците за траен мир.

;

По-добре без сделка, отколкото с лоша сделка - това е оптимистичното обобщение на срещата в Ханой. Анализатори подчертават добронамерения тон, с който двамата лидери се разделиха и го тълкуват като възможност преговорите да продължат, както обеща и самият президент Доналд Тръмп.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България е на едно от последните места в Европа по качество на въздуха
България е на едно от последните места в Европа по качество на въздуха
„Воля“ и ВМРО влязоха в остър спор за демографията от трибуната на НС
„Воля“ и ВМРО влязоха в остър спор за демографията от трибуната на НС