НОВИНИ

Себастиан Курц може да излезе като печеливш от политическата криза в Австрия

Австрия се намира в тежка политическа криза, но канцлерът Курц не рискува скъсване на отношенията с коалиционния партньор. Новият лидер на Партията на свободата заплаши, че ще оттегли всички министри от правителство, ако бъде сменен вътрешният министър. Херберт Кикл е заемал важния партиен пост на генерален секретар по време на видеозаписа от 2017 година. В него става въпрос и за незаконно финансиране.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
18:12, 20.05.2019
Чете се за: 00:34 мин.
По света

В момента ситуацията е такава, че Себастиан Курц иска да се освободи от Херберт Кикл, който е бил генерален секретар на Партията на свободата през 2017 година, когато е записано видеото, в което става дума за това, че партията се финансира вероятно нелегално. Кикл обаче се бави с оставката си от поста на министър на вътрешните работи.

Курц подхожда стратегически в контекста на предстоящите европейски избори. Днес той обърна внимание именно на евровота:

Себастиан Курц - канцлер на Австрия: Нашият подход е много ясен: ние не искаме десен тласък в Европа, но ние също не искаме и тласък отляво в Европа като отговор на събитията от последните няколко дни.

Няма официални социологически проучвания, направени след излизането на скандалното видео. Запитванията по телефона сред австрийците показват обаче, че Партията на свободата губи цели 5% от своята подкрепа, докато Себастиан Курц и неговата Австрийска народна партия печелят 4%. В създалата се политическа криза в Австрия в момента печеливш е Себастиан Курц и водената от него консервативна партия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Забавление по кралски във Великобритания
Забавление по кралски във Великобритания
Градушка нанесе щети в Монтанско
Градушка нанесе щети в Монтанско