НОВИНИ

Собствениците на сгради паметници на културата нямат мотив да ги опазват. Защо?

Защо е по-лесно за един собственик на недвижима културна ценност да я събори и да си плати глобите за това, отколкото да тръгне по трудния път на съгласуване на проекти? При настоящите правила за опазване на наследството практиката показва, че това е един от многото абсурди.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Владислав Севов
18:23, 22.11.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Повишеното обществено внимание към проблемите на недвижимото културно наследство не успява да защити от посегателства ценни сгради. Типичен пример от Пловдив в последните години е в съседство с проблемната зона на тютюневия град - жилищна постройка с ценна архитектура на улица "Цар Асен". Единична недвижима културна ценност. Съборена изцяло, с изключение на малко парче от фасадата.

Арх. Красимир Тодоров, и.д. директор на Националния институт за недвижимо културно наследство: Няма такъв проект, в който да се разрушава сградата. Има проект, който е за реставрация, но поради една или друга причина собственикът е предприел други действия.
Арх. Слави Славов, експерт в Инспектората към Министерството на културата: Съгласно Закона за културното наследство министърът издаде наказателно постановление, с което собственикът беше глобен за извършеното нарушение.

Комисията задължава собственика още да възстанови фасадите с оригиналните им обеми и орнаменти, но не е ясно дали и тази мярка ще е достатъчен мотив за коректни действия.

Арх. Христо Колев: Глобата е твърде ниска, за да се съобразява човек с нея. Но винаги има и момента човекът с каква култура е, защо не му е обяснено каква е ценността. Това е отношението, което държавата подхожда към такива обекти. Това е отношението, което създава у хората.

Според архитект Колев, участвал в подготвянето на нови режими за опазване на сгради в центъра на Пловдив, не е достатъчна мярка оставянето само на фасадите на един паметник на културата. Така държавата сама създава усещането, че тези сгради не са толкова значими и не мотивира опазването им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: 120% адреналин в Банско
ДРУГИТЕ новини: 120% адреналин в Банско
Може ли дуалното обучение да задоволи глада за качествени кадри?
Може ли дуалното обучение да задоволи глада за качествени кадри?