НОВИНИ

Защо ураганите получават имена?

Защо ураганите получават имена и винаги ли са ги кръщавали на жени? В началото не било така. Природните стихии били обозначавани просто с цифри.

bnt avatar logo
от Ангелина Грозева
08:53, 23.09.2017
Чете се за: 01:09 мин.
Още
Анастасия Стойчева - оперативен синоптик към Национален институт по метеорология и хидрология: Преди много години в метеорологичната практика, чисто професионално, ураганите са се обозначавали с географската ширина и дължина, на която съответно е възниквал, когато е започвал развитието си самият ураган.

Цифрите обаче се помнели трудно и след 1953 година започнали да ги наричат с женски имена. Така както били кръщавани корабите в морето. До 1979 година, когато Световната метеорологична организация размислила и започнала да редува мъжки и женски имена. Може би, за да е по-честно.

Анастасия Стойчева - оперативен синоптик към Национален институт по метеорология и хидрология: Кратки, ясно различими, запомнящи се, освен това следват азбучен ред, в зависимост от времето, в което се появяват, за съответната година.

"Ирма", "Андрю", "Катрина", "Айвън" и "Уилма". Зад тези имена стои споменът за мощни ураганни ветрове, които помитат всичко след себе си. За да наречем някоя буря ураган, вятърът трябва да достига поне 117 км/ч. Когато се надминат 250 км/ч - имаме ураган от най-висока степен. Пета. Пред него сме безсилни.

Анастасия Стойчева - оперативен синоптик към Национален институт по метеорология и хидрология: Влияние, което да бъде такова, че да се намали силата на един ураган, все още науката не би могла да постигне.
;

На теория в България може да има урагани. На практика все още не сме били свидетели на такова явление, но според учените е възможно вятърът по нашите земи да достигне до 380 км/ч. За щастие метеоролозите са отчитали единствено ветрове до 144 км/ч, и то в планините. В България е така, но в Америка хората понякога се обвързват с ураганите не просто в техния разрушителен смисъл.

Анастасия Стойчева - оперативен синоптик към Национален институт по метеорология и хидрология: Има и хора, които са по-ексцентрични и искат ураган да носи тяхното име.

Може би, за да останат в историята. За съжаление тази възможност няма да имат дамите с името Катрина. През 2005 година, тя излезе в пенсия. Обикновено това се случва на ураганите, които не запомняме с добро. Пенсионирани и отпаднали от списъка с имена са и Санди, Трейси и Хаяк.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вятър и дъжд ни очакват в идните дни
Вятър и дъжд ни очакват в идните дни
Повишава се рискът от вирусни инфекции
Повишава се рискът от вирусни инфекции