НОВИНИ

Експерти: Има опасения, че Венецуела може да стане следващата Либия или Ирак

Защо случващото се във Венецуела предизвиква такъв интерес в България и важно ли е развитието на събитията там за страната - темата в студиото на Сутрешния блок коментираха вицепрезидентът на Асоциацията на Атлантическия договор Елена Поптодорова и Валентин Радомирски, изпълнителен директор на Института за международни отношения.

bnt avatar logo
от БНТ
08:10, 07.02.2019
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Валентин Радомирски посочи, че Венецуела е най-богатата в света държава по нефтените си запаси и че Русия и Китай са направили огромни инвестиции в нея. Съединените щати също са се почуствали засегнати от реформите, започнати от бившия президент Уго Чавес и продължени от Николас Мадуро.

Поптодорова добави, че България е член-наблюдател в Асоциацията на американските държави и че промените в страната се подкрепят от повечето членки на ЕС, тъй като освен геополитическо имат и хуманитарно измерение.

Във Венецуела има имплозия, взривяване отвътре поради неспособността да се овладее страната отвътре. Каквито и външни интереси да има, страната е изправена пред национална катастрофа и се нуждае от спешна промяна, подчерта вицепрезидентът на Атлантическия клуб.

Елена Поптодорова: Който подкрепя Мадуро, той би могъл да прояви търпение и към Сталин. Във Венецуела хора се избиват без съд и присъда, има хуманитарно бедствие.

Според Валентин Радомирски водещи са геостратегическите интереси, определяни от капиталовложенията на САЩ, Китай и Русия.

Валентин Радомирски: Ставките са високи и има опасения сред международната общност, че Венецуела може да стане следващата Либия, Ирак.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Константинов: Който пипа правилата в последния момент, губи изборите
Проф. Константинов: Който пипа правилата в последния момент, губи изборите
Безследно изчезнали - кой открадна кокошките от зоопарка в Благоевград
Безследно изчезнали - кой открадна кокошките от зоопарка в Благоевград