НОВИНИ

Засилени мерки за сигурност и ограничения на трафика заради визитата на папата

Засилени мерки за сигурност заради посещението на папа Франциск у нас. Големи райони от столицата ще бъдат блокирани от полицията на 5, 6 и 7 май. От МВР препоръчаха на всички, които искат да видят папата, да отидат няколко часа по-рано на определеното място, за да могат да бъдат проверени. Пространствата пред "Александър Невски", площад "Батенберг" и Народния театър са затворени за паркиране. Вижте повече в прякото включване на Тихомир Игнатов:

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
17:59, 03.05.2019
Чете се за: 02:52 мин.
У нас

Посещението е историческо и затова мерките за сигурност ще бъдат изключително стриктни. Още преди месец служители на МВР са били във Ватикана, за да се запознаят с правилата по охраната на папата.

Подготовката за посещението на папа Франциск вече е в разгара си. Строителството на съоръженията продължи през целия ден, а основните зони, където ще се проведат събитията бяха оградени с полицейска лента. Всички желаещи да видят папата ще преминат през щателна проверка. Пропускателните пунктове ще са отворени три часа преди всяко събитие.

Старши комисар Тодор Гребенаров, зам.-директор на ГДНП: Гражданите ще бъдат пропускани през контролно-пропускателни пунктове без обемисти багажи, да не носят оръжие, включително хладно оръжие. Тъй като времето в момента не работи за нас, дават лоша метеорологична обстановка, разрешено е използването на чадъри, дъждобрани, бутилки половин литър.
Антон Златанов, зам.-директор на СДВР: Естествено ще има доста сериозни мерки за сигурност, но те са съобразени с това, че останалата част от живота на града трябва да продължи.

Първото събитие,на което могат да отидат всички желаещи, ще бъде в неделя от 13 часа, когато пред катедралния храм ,,Свети Александър Невски" папа Франциск ще произнесе неделната молитва ,,Царица Небесна". Най-много хора се очакват на литургията от 16 45 ч. на площад ,,Княз Александър Първи". Именно тук главата на римокатолическата църква ще поздрави вярващите от своя папамобил.

;
Антон Златанов - зам.-директор на СДВР: По всички маршрути на движение на кортежа ще бъдат взети мерки за сигурност. Там ще бъде поетапно спирано движението, така че по един или друг начин най-вероятно ще възникнат затруднения.

Сериозни ще са мерките за сигурност и на 6 май в град Раковски. На всички подходи към града ще има пътни полицаи, които ще регулират движението. Тапи се очакват и на автомагистрала Тракия. На 6 май преди обяд движението в посока Бургас ще бъде отклонено от пътен възел "Запад Пловдив" на 119-и километър до пътен възел "Плодовитово" на 165-и километър.

Старши комисар Атанас Илков - директор на ОДМВР Пловдив: Нека всички онези водачи, които пътуват в този ден и час да проявят малко търпение, да не бързат с различни маневри и действия, които биха могли да застрашат самите тях и движението. Ние ще бъдем максимално коректни в момента, който отпадне необходимостта магистралата да бъде затворена, да възстановим движението.

В град Раковски ще бъдат изградени пропускателни пунктове на площад България, както и в квартал Секирово, където ще се допускат и хора без пропуски. От МВР заявиха, че при подготовката си са изучавали навиците на папа Франциск и затова очакват той да наруши протокола.

Старши комисар Тодор Гребенаров, зам.-директор на ГДНП: Папата е един народен човек, който по всяко време може да излезе извън протокола, от мерките за сигурност да отиде до определени граждани, да се срещне, да се поздрави, ние това нещо го видяхме. Така че е напълно възможно тези неща да ги видим и в България.

Кулминацията на посещението на папа Франциск ще е на 6 май на площад ,,Независимост" в столицата, когато ще се проведе Срещата за мир с представители на вероизповеданията в България.

Старши комисар Тодор Гребенаров, зам.-директор на ГДНП: Гражданите ще бъдат пропускани през контролно-пропускателни пунктове без обемисти багажи, да не носят оръжие, включително хладно оръжие. Тъй като времето в момента не работи за нас, дават лоша метеорологична обстановка, разрешено е използването на чадъри, дъждобрани, бутилки половин литър, а отделно на самите контролно-пропускателни пунктове ще има центрове на БЧК, където допълнително при необходимост ще бъде раздавана минерална вода"
Антон Златанов, зам.-директор на СДВР: Естествено ще има доста сериозни мерки за сигурност, но те са съобразени с това, че останалата част от живота на града трябва да продължи. По всички маршрути на движение на кортежа ще бъдат взети мерки за сигурност. Там ще бъде поетапно спирано движението, така че по един или друг начин най-вероятно ще възникнат затруднения.
Атанас Илков, директор на ОДМВР-Пловдив: На шести, преди обяда, движението по автомагистрала "Тракия" в посока Бургас ще бъде отклонено от пътен възел "Запад Пловдив" на 119 километър до пътен възел "Плодовитово" на 165 километър. Тази временна организация ще бъде създадена и в следобедните часове по обратния ред от пътен възел "Плодовитово на 165 километър до пътен възел "Пловдив Запад" на 119 километър, като движението ще бъде пренасочено при град Пловдив.

Навиците на папата при срещата с обикновените граждани. По-рано хората да бъдат на местата. Три часа по-рано ще заработят пунктовете както в София, така и в Раковски.

Старши комисар Тодор Гребенаров, зам.-директор на ГДНП: Гражданите ще бъдат пропускани през контролно-пропускателни пунктове без обемисти багажи, да не носят оръжие, включително хладно оръжие. Тъй като времето в момента не работи за нас, дават лоша метеорологична обстановка, разрешено е използването на чадъри, дъждобрани, бутилки половин литър.

От общината посъветваха хората да използват градския транспорт. Пропускателните пунктове за Гергьовския парад на 6 май ще са същи като тези за събитията с папата. Използването на дронове ще бъде абсолютно забранено.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повече пари за детско и майчино здравеопазване обеща здравният министър
Повече пари за детско и майчино здравеопазване обеща здравният министър
Пожар изпепели до основи къща на улица „Стоян Заимов“ във Варна
Пожар изпепели до основи къща на улица „Стоян Заимов“ във Варна