НОВИНИ

Засилени мерки за сигурност на коледните базари в Германия

Коледните базари в Германия отвориха, но при засилени мерки за сигурност. Включително този на площад "Брайтшайд" в Берлин, където миналата година терорист се вряза с камион в множеството пешеходци, уби 12 души и рани 70.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
20:15, 27.11.2017
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Малко след нападението на 19 декември миналата година около стотината търговци на коледния базар до мемориалната църква на кайзер Вилхелм в Берлин се събрали и решили да не отстъпват пред терора. От всички, които станали свидетели на нападението, извършено от тунизийския мигрант Анис Амри, само един търговец не е на базара тази година.

Михаел Роден, председател на сдружението на собствениците на павилиони: Животът продължава. Тук сме, за да носим радост на хората. Изпълнени сме с ентусиазъм и не се плашим.

Допълнителните мерки за сигурност са видими - бетонни блокове и повече патрулиращи полицаи.

Винфрид Венцел - говорител на берлинската полиция: Бетонните прегради, разбира се, не са панацея. Но като цяло увеличеното полицейско присъствие и проверките на входовете на базара увеличават значително нивото на безопасност.

Властите в провинция Северен Рейн-Вестфалия признаха днес, че заради процедурна грешка не са могли да предотвратят трагедията в Берлин 10 месеца преди тя да се случи. Извършителят Амри попаднал в полезрението на полицията, но 7 снимки в телефона му с макети на огнестрелни оръжия убегнали от вниманието на органите на реда.

Херберт Ройл, министър на вътрешните работи на Северен Рейн-Вестфалия: Причината снимките да останат незабелязани е, че те са пресявани от филтрираща програма, която не ги е засякла. Защото са били твърде малки и пикселизирани. Снимките не са гледани една по една, защото са били в огромно количество.

Ройл призна, че няма извинение за фаталния пропуск. А федералният вътрешен министър Томас де Мезиер призова германците да държат на традициите си и да не избягват коледните базари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нужни са 3 години на армията, за да усвои нов вид бронетранспортьор
Нужни са 3 години на армията, за да усвои нов вид бронетранспортьор
Започват обществените обсъждания за изграждането на АМ Русе-Велико Търново
Започват обществените обсъждания за изграждането на АМ Русе-Велико Търново