COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Засилени мерки за сигурност в Германия след стрелбата в Ханау

След стрелбата в Ханау, Германия въвежда засилени мерки за сигурност по местата, посещавани от чужденци, около джамиите и кварталите, в които живеят имигранти. Вътрешният министър Хорст Зеехофер заяви, че страната няма да толерира крайнодесни екстремисти. В цялата страна се проведоха бдения в памет на загиналите. "НЕ" на омразата казаха и футболни фенове по време на мач във Франкфурт.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:29, 21.02.2020
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Футболна среща, в която противниковите фенове се обединиха срещу омразата. С викове "не на нацизма" привърженици на Айнтрахт Франкфурт и Залцбург изразиха по свой начин почитта си към загиналите само на 25 километра от тях - в Ханау.

Бдения имаше в цялата страна, а пред двете заведения, които станаха мишена на крайнодесен екстремист, се събраха и близки на загиналите деветима души. Всички те - чужденци. Освен българския гражданин, при стрелбата умират петима турски граждани, един румънски и един от Босна и Херцеговина. Оцелели разказват, че действията на 43-годишния стрелец Тобаяс Б. са били видимо планирани и хладнокръвни. Не трепнал нито за миг, когато се прицелвал в своите мишени.


Според вътрешния министър Зеехофер опасността от крайнодесен екстремизъм, антисемитизъм и расизъм в Германия се повишава все повече. Случилото се в Ханау определи като терористичен акт.

Хорст Зеехофер - министър на вътрешните работи на Германия: Само за няколко месеца станахме свидетели на три подобни престъпления от омраза. Арестувахме 12 крайнодесни, които открито ни казаха, че се надяват в страната да започне гражданска война. При обиски на задържани открихме експлозиви, автомати Калашников, гранати. Канцлерът Меркел трудно повярва, че е възможно някой да държи подобни неща в дома си. Ще засилим полицейското присъствие в цяла Германия.

По-охранявани ще бъдат и летищата и гарите, както и големи търговски центрове.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Жителите на с. Стара Кресна ще имат нов водопровод
Жителите на с. Стара Кресна ще имат нов водопровод
За пръв път от години Луковмарш не се състоя
За пръв път от години Луковмарш не се състоя