НОВИНИ

Засилени противопожарни мерки в архитектурните къщи в Пловдив

Двайсетте обекта от национално значение са оборудвани с пожароизвестителна техника от най-висок клас, а всеки месец специалисти проверяват изправността й във всяка една сграда. Заради културното им значение обаче нито една от тях не разполага с водоразпръсквачи, които биха предотвратили или забавили разпространението на евентуално огнено бедствие.

bnt avatar logo
от ​А. Чакандракова, А. Алексиев
11:40, 22.04.2019
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Старинните архитектурни къщи на Пловдив са изградени изцяло от дървен материал. Затова вниманието на специалистите към опазването им от пожари е засилено. Особено след инцидента в катедралата "Нотр Дам".

Гергана Костадинова - заместник-директор на Старинен Пловдив: Всяка една от къщите, които общинският институт стопанисва, е снабдена с няколко пожарогасители, със специална система, която е много ценна, тъй като говорим за паметници на културата.

Системата е свързана с охранителна фирма. Така освен охрана на културните обекти, те следят и за възникване на пожари. Стриктно се проверява изправността на електроуредите, въпреки че след края на работния ден захранването се изключва централно.

Стоянка Белянова - строителен инженер: Сключваме договори с фирми, които идват и ни проверяват защитата на всички контакти, на уредите, на електрическите табла, заземяването как е и това се прави всяка година, профилактика се прави от специализирана фирма.
Георги Чолаков - отговорник „Пожарна безопасност" в ОИ „Старинен Пловдив": Надлежен опис имаме на всички електроуреди, бойлери, ел. нагреватели.

Заради опазване на културното наследство обаче не е позволено в къщите да има водоразпръсквачи.

Стоянка Белянова - строителен инженер: По принцип не са желателни при нас, защото имаме експонати, които могат да се повредят. Имаме картини. Имаме други неща, защото може да се включи някой път по погрешка.

За сметка на това монтираните на тавана датчици се включват и при най-малкото количество засечен дим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 900 000 къса нелегални цигари задържаха митнически служители
Над 900 000 къса нелегални цигари задържаха митнически служители
Володимир Зеленски  е новият президент на Украйна
Володимир Зеленски е новият президент на Украйна