COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Засилват контрола на язовирите заради усложнената метеорологична обстановка

По нареждане на министъра на икономиката Емил Караниколов, Държавната агенция за меторологичен и технически надзор /ДАМТН/ засилва екипите осъществяващи контрол на язовирите и съоръженията към тях. Мерките се налагат във връзка с обявеното от НИМХ предупреждение от втора степен за интензивни валежи и гръмотевични бури в 8 области в Източна България и първа степен в 17 области от страната, съобщиха от Министерството на икономиката.

от БГНЕС
13:58, 04.10.2019
Чете се за: 00:32 мин.
У нас
Засилват контрола на язовирите заради усложнената метеорологична обстановка

Оперативният щаб на Главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“ /ГД НЯСС/ е в готовност за действия при усложняване на метеорологичната обстановка. Във връзка с горното служителите от ГД НЯСС поддържат непрекъсната комуникация със собствениците за повишаване на водните нива в язовирите и състоянието на язовирните стени и съоръжения към тях. Язовирите са с осигурени свободни обеми и са в състояние за поемане на висока вълна от потенциални валежи.

До областните управители са изпратени указания за предприемане на мерки от собствениците на язовирни стени и съоръженията към тях по смисъла на чл.141, ал.1, т.5 от Закона за водите, а именно: да регулират и поддържат водните нива в язовирите гарантираща безопасната им експлоатация и недопускане на аварийни ситуации и създаване на риск от наводнения, както и да се осигурят проектните проводимости на преливниците и да се предприемат действия за недопускане запушването им.

Изпратени са писма и до Началниците на Регионални отдели от ГД НЯСС с готовност да се следят водните нива на язовирите на териториите на съответните области, с особено внимание на язовирите с висок потенциален риск и каскадните язовири.

Топ 24
Най-четени
Първи случай на коронавирус в Гърция
Първи случай на коронавирус в Гърция
Габриел дава началото на проект за изграждане на Център за върховни постижения
Габриел дава началото на проект за изграждане на Център за върховни постижения