НОВИНИ

Засилват контрола върху "Дойче банк" за пране на пари

Германската Федерална служба за надзор на финансовите услуги призова Deutsche Bank в понеделник да засили борбата си срещу прането на пари и за пръв път използва властта си да постави одитор в най-голямата банка на страната.

bnt avatar logo
от БГНЕС
21:30, 24.09.2018
Чете се за: 00:49 мин.
По света
засилват контрола дойче банк пране пари

Базираната в Франкфурт Федерална служба за надзор на финансовите услуги BaFin "нареди на Deutsche Bank да предприеме мерки за вътрешна сигурност и да спази общото задължение за полагане на грижи за предотвратяване на изпирането на пари и финансирането на тероризма", се казва в изявление на агенцията.

В ход, който никога досега не е виждал, BaFin ще внедри и "специален комисар" в банката, който да оцени и докладва за напредъка на банката.

;

"Ние сме съгласни с BaFin, че трябва да подобрим тези процеси в корпоративната и инвестиционна банка", заяви говорител на Deutsche Bank пред АФП.

Той добави, че банката ще работи, за да изпълни задълженията си, с властите и одиторите от KPMG, които BaFin избраха за комисари.

През януари 2017 г. Deutsche Bank трябваше да плати глоба от почти 630 милиона долара след разследване от страна на британските и американските власти за изпиране на пари, произхождащи от Русия.

Скоро след това американският Федерален резерв нареди още една глоба от 41 млн. долара за пропуски в банковия надзор за пране на пари.

Американски сенатори също така изискват информация за отношенията на Deutsche Bank с президента Доналд Тръмп и каквито и да било финансови връзки, които той би могъл да има с руски лица.

Прането на руски пари се върна на заглавията през последните седмици, след като най-голямата датска банка Danske Bank призна, че подозрителни сделки за десетки милиарди евро минават през нейния клон в Естония, повечето от които са Русия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Знаменитости представиха новата колекция на Долче и Габана
Знаменитости представиха новата колекция на Долче и Габана
Премиерът: Разглеждаме Египет като потенциален доставчик на природен газ
Премиерът: Разглеждаме Египет като потенциален доставчик на природен газ