НОВИНИ

Засилват мерките за сигурност в бежанския център в Пъстрогор

Заедно с ремонтните дейности ще бъде увеличено видеонаблюдението и осветлението. Допълнително ще бъдат изградени наблюдателни постове. Очаква се всичко да приключи до няколко месеца.

bnt avatar logo
от М.Ламбова/Павел Одаджиев
17:52, 30.11.2016
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

В момента в бежанския център в Пъстрогор живеят 224 души, при капацитет - 320. Те са предимно мъже от Пакистан на възраст между 18 и 30 години.

Спасимир Петров, директор РПЦ-Пъстрогор: "Към този момент нямаме оплаквания относно битовите условия и медицинските грижи, които се полагат в центъра."

Мигрантите получават храна 3 пъти на ден.Има специално помещение за пране на дрехите им, което се обслужва от служители на центъра. Медицинските работници са двама, а всеки новопристигнал преминава изследвания.

Сардар Али: "Всичко тук е наред, храната е добра. Няма да ходя никъде, искам да остана в България. Това е хубава страна."

Въпреки че центърът е от отворени тип, документите на всеки се проверяват на влизане и на излизане. Мерките за сигурност да бъдат затегнати след като лагерът стане от затворен тип. Оградата ще бъде висока 4 метра.

Спасимир Петров, директор на РПЦ- Пъстрогор: "С наблюдателни постове, както е по изискване за лагери от такъв тип. Целта е в този лагер предимно да се настаняват лица, които са извършили нарушение на вътрешните правила на другите центрове на ДАБ. Съответно лица, които са извършили обществени прояви, недопустими.

Напрежение в село Пъстрогор заради бежанския център няма. Местните казват, че през лятото мигрантите крадяли плодове и зеленчуци от градините. Дребни кражби имало и в магазините. И все пак всички ще бъдат по-спокойни, след като лагерът стане от затворен тип.

Василка Димова, кмет на с. Пъстрогор: Идват в магазина, пазаруват си, пият си кафенце, стоят си в магазина, говорят си по телефоните, нито да се карат с хора от селото."

Все още не е ясно дали след като центърът стане от затворен тип ще бъде повишен и капацитетът му. За сега не се предвижда сградата на лагера да бъде конструктивно променяна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владимир Чуков: Бежанският център в Харманли стана твърде населен
Владимир Чуков: Бежанският център в Харманли стана твърде населен
Продължава делото срещу бившия кмет на район Централен в Пловдив
Продължава делото срещу бившия кмет на район Централен в Пловдив