НОВИНИ

Няма опасност от епидемия от листериоза в България

Оказа се, че няма опасност от епидемия от листериоза в България. В това уверяват от Агенцията по безопасност на храните. За по-малко от седмица агенцията изтегля от пазара 250 кг пушена скумрия, внесена от Румъния и над 360 кг опасен колбас на немска фирма, в които е открита опасната бактерия. Застрашено ли е здравето на хората, които са яли от заразените с листерия продукти и има ли още от тях по магазините? Вижте в прякото включване на Паулина Найденова във видеото.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
08:53, 22.10.2019
Чете се за: 00:27 мин.
У нас

Хората, които трябва да следят за симптоми са от рисковите групи - бременни, новородени, хора с подтиснат имунитет, възрастни над 65-годишна възраст, при които очакваме развитие на инвазивна форма на инфекцията с по-тежко клинично протичане и евентуална хоспитализация. Това разясни гл. ас. д-р Магдалена Баймакова, катедра "Инфекциозни болести", ВМА.

Гл. ас. д-р Магдалена Баймакова, катедра "Инфекциозни болести", ВМА: Най-честите симптоми са на гастроинтестиналния тракт, температурата, гадене повръщане и диария, най-често нещата ще приключат дотук, но при рисковите пациентие които сопменахме имаме възможност за десиминация на инфекцията за настъпване на бактериамия, септично състояние изасягане на централната нервна система бактерията никак не е за подценяване, не е лек причинител, макар че е навсякъде около нас, птици, риби, животни, почви, но въпреки това тя крие своите рискове.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Илчев: Комисията по исторически въпроси със Северна Македония е зациклила
Проф. Илчев: Комисията по исторически въпроси със Северна Македония е зациклила
Защо има недостиг на противогрипни ваксини?
Защо има недостиг на противогрипни ваксини?