НОВИНИ

Затлачените реки са основната причина за наводнения

Във Велико Търново започна почистване на речните корита и бреговете. В най-проблемните участъци се работи и със специализирана техника, а на много места се включват и доброволци.

bnt avatar logo
от БНТ
07:05, 20.07.2016
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Почистването в региона е със заповед на кмета на Община Велико Търново и със средства осигурени Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. Така ще бъдат изгребани наносните маси, ще се отстранят храстите и клоните до бреговете и ще се почистят подходите към реките и мостовете над тях. Затлачените реки са основната причина за сериозните наводнения и именно липсата на пари за редовното им почистване е основният проблем за общините и малките населени места.

Проф. Пенчо Пенчев - Областен управител на Велико Търново: За почистването на реките, безспорно това е много голям проблем. Трябва огромен паричен ресурс. Предвид ограничеността на паричните ресурси като конкретни действия, които бяхме предприели действително бяха почистени няколко моста, съответно и други действия. Ползвам и фирми съответно в тази посока, но на добра воля.

В близкия до Велико Търново град Килифарево са най-проблемните участъци на реките Янтра и Белица. През 2014 година градът буквално беше под вода. Периодично кметството там организира почистване, в което се включват и много доброволци.

Димитър Събев - кмет на Килифарево: Съгласувано с инстанциите разрешихме и стимулирахме хората да извършат вид почистване на речния бряг като дървета с мое разрешение се оставиха както на пенсионерски клуб, на двете църкви, така и на всички засегнати от бедствието, също и на инвалиди, които със социалната служба уточнихме. Бяха раздадени тези дърва за отопление, които добихме от брега от почистването на реката.
Проф. Пенчо Пенчев - Областен управител на Велико Търново: Един от основните проблеми е нашата неразумна дейност. Какво имам предвид- и през предходния ми мандат 2009 -2013 година и сега се оказва, че в коритата на реките има много строителни отпадъци. Т.е. замърсяваме средата, а някой друг трябва да чисти и да се харчат държавни пари.

Със заповед на кмета е изготвен подробен списък на проблемните и опасни участъци на реките, които при всеки пороен дъжд създават сериозни проблеми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фрешовете са вредни за зъбите ни, според стоматолози
Фрешовете са вредни за зъбите ни, според стоматолози
Номер 112 става по-достъпен
Номер 112 става по-достъпен