НОВИНИ

В изтекла кореспонденция британският посланик определя Тръмп като "неспособен"

Посланикът на Обединеното кралство в Съединените щати определи президента Доналд Тръмп и неговата администрация като "неспособни" и "уникално неработещи" в дипломатически бележки, публикувани днес. Според съобщенията посланикът Ким Дароч е казал, че президентството на Тръмп може да се "срине и изгори" и да "завърши с позор“.

bnt avatar logo
от БГНЕС
16:35, 07.07.2019
Чете се за: 00:59 мин.
По света
изтекла кореспонденция британският посланик определя тръмп неспособен

"Ние не вярваме, че тази администрация ще стане значително по-нормална, по-малко дисфункционална, по-малко непредсказуема, по-малко разклонена като фракция, по-малко дипломатично тромава и неспособна“, твърди Дароч в свое телеграфно съобщение.

В документа се казва, че най-обезсърчителните коментари на Дароч описват Тръмп при кралица Елизабет II по време на държавното му посещение във Великобритания миналия месец като "несигурен" и "некомпетентен".

Според съобщенията той пише, че "злонравният конфликт и хаос" в Белия дом, широко разпространен в САЩ, но отхвърлен от Тръмп като "фалшиви новини", е "в по-голямата си част истина".

Дароч е един от най-опитните британски дипломати, чийто доклади от Вашингтон стартират от януари 2016 г., преди Тръмп да спечели надпреварата.

„Сандей Мейл“ заяви, че бележките, които вероятно са изтекли от някой в държавната служба на Великобритания, обхващат период, започващ от 2017 година.

В едно от най-новите съобщения, изпратени на 22 юни, Дароч разкритикува раздутата външна политика на Тръмп към Иран, която предизвиква страхове в световните столици от военен конфликт, като "непоследователна" и "хаотична".

Той твърди, че отмяната на ракетен удар срещу иранския режим, след като американски дрон бе свален, не е защото Тръмп е рискувал да убие 150 иранци.

"По-вероятно е той да е притеснен за това как ще изглежда това по отношение на обещанията му в кампанията през 2016 г. в светлината на изборите през 2020 г.", твърди Дароч, позовавайки се на следващите президентски избори.

Британското външно министерство не оспори верността на бележките.

"Британската общественост би очаквала нашите посланици да предоставят на министрите честна, безкомпромисна оценка на политиката в тяхната страна," каза говорителка от министерството. "Техните възгледи не отразяват непременно мненията на министрите или на правителството", добави тя, като отбеляза:"ние им плащаме, за да бъдат откровени."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кевин Спейси се изправя на разпит за шест случая на сексуално насилие
Кевин Спейси се изправя на разпит за шест случая на сексуално насилие
Докъде се стигна след преговорите за важните европейски постове
Докъде се стигна след преговорите за важните европейски постове