НОВИНИ

Затварят най-старата АЕЦ във Франция

Франция затваря най-старата си действаща атомна електроцентрала, става ясно от подписан днес правителствен указ. АЕЦ "Фесенхайм" се намира в областта Елзас, на границата с Германия, която отдавна иска тя да бъде затворена. Решението се определя като първи етап от енергийната стратегия на президента Еманюел Макрон, обявена през 2018 г.

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:34, 19.02.2020
Чете се за: 00:37 мин.
По света
затварят старата аец франция

В събота, в 3,30 ч. през нощта българско време, ще спре първи реактор на атомната електроцентрала "Фесенхайм". Постепенното спиране на 900-мегаватовия реактор с вода под налягане ще започне в петък вечерта.

Вторият реактор ще бъде спрян на 30 юни. Целият процес на извеждане от експлоатация и демонтиране ще продължи поне до 2040 г. Решението беше представено във френския парламент.

Елизабет Борн, министър на екологията; Затварянето на АЕЦ "Фесенхайм" въплъщава отговорната екологична политика, която президентът Макрон, правителството и мнозинството водят от 2017 г. Така изпълняваме обещанието си да променим в дълбочина модела на нашата енергетика.

В региона на централата има тревога заради загубата на работни места.

Рафаер Шеленберже, депутат от Горен Рейн: Трябва да се компенсират сериозно последствията от едно решение, което е убийствено за цялата територия.

Пусната преди 43 години, централата "Фесенхайм" отдавна се смята за опасна. Още президентът Франсоа Оланд обеща да я затвори. Тя е част от енергиен отрасъл с 58 ядрени реактора. Франция получава от тях 70% от електроенергията си и е най-зависимата от ядрена енергия държава в света.

Стратегията на Макрон предвижда закриване на 14 атомни реактора до 2035 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на Нови Искър блокираха Околовръстното на София
Жители на Нови Искър блокираха Околовръстното на София
Завършиха колоните на новия мост в Генуа
Завършиха колоните на новия мост в Генуа