НОВИНИ

Без социални помощи за родители, чиито деца не посещават училище

Затягат санкциите за родители, чиито деца не ходят на училище. Депутати от ГЕРБ внасят в Народното събрание законодателни промени, според които тези родители няма да получават семейни социални помощи за цяла година.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
18:03, 19.03.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

От образователното министерство са категорични - всяко дете има право на образование, а всеки родител е длъжен да му го осигури. Не малък брой служители и в момента контролират дали родителите изпълняват дълга си.

Красимир Вълчев - министър на образованието и науката: 11 000 души, над 1100 екипа работят целогодишно. Всеки ден буквално се молят на някои от родителите, които имат по-безотговорно отношение към образованието да пуснат децата си на училище.

И от социалното министерство настояват да няма деца извън клас.

Светлана Ангелова - зам.-председател на парламентарната комисия по социална политика: Много често те стават контингент трайно на системата за социално подпомагане.
;

Затова поставят ултиматум на родителите: че няма да получават социални помощи, свързани с децата им ако им ги не пращат на училище. Например няма да се отпускат детски надбавки за една година, ако в рамките на месец детето е отсъствало от детска градина повече от 3 дни без извинение или ако има повече от 5 неизвинени отсъствия в училище.

Милена Дамянова - председател на парламентарната комисия по образование: Няма повече да има вратички, няма изключение.

И досега законът предвиждаше същите санкции, но помощите не се отнемаха за цяла година, а само за месеца, в който е отсъствало детето.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: За миналата 2018 година 38 хиляди семейства са санкционирани по този начин и броят им е с около 3 хиляди повече от броят им през 2017 година.

Друг текст гласи, че така наречената еднократна помощ за първолаци, която сега е 250 лева, ще се изплаща на две части - в началото на учебната година и в началото на втория срок, ако детето ходи редовно на училище. В различни случаи ще бъдат спирани и помощи за безработни, както и за плащане на наем за общинско жилище.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът пусна шефа на НОИ-Силистра под домашен арест
Съдът пусна шефа на НОИ-Силистра под домашен арест
10 дни преди датата за Брекзит: Великобритания е на ръба на парламентарна криза
10 дни преди датата за Брекзит: Великобритания е на ръба на парламентарна криза