НОВИНИ

Медведев и Борисов обсъдиха газовия хъб „Балкан“ и АЕЦ „Белене“

Руският премиер Дмитрий Медведев пристигна на официално посещение в София по покана на министър-председателя Бойко Борисов. Енергийното сътрудничество, както и развитието на двустранните отношения в икономиката, социалната сфера и туризма бяха основен акцент в разговорите между двамата. Бяха подписани бяха и три документа в сферата на социалната сигурност, външните работи и туризма. Медведев се срещна и с президента Румен Радев.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:08, 04.03.2019
Чете се за: 04:02 мин.
У нас

Втора визита на руския премиер Медведв у нас, като първата бе през 2008 година, когато той беше в делегацията на президента Путин.

Днес Бойко Борисов го посрещна с военни почести а след това двамата заедно поднесоха венец пред паметника на Незнайния войн. Руският премиер пристигна с петима министри, шефовете на „Росатом“ и „Газпром“. Тук е директорът на руската агенция по туризма.

Бойко Борисов и Дмитрий Медведев разговаряха първо на четири очи, а след това се проведе и среща на двете делегации.

В началото на пленарните разговори Медведев акцентира върху важността на по-нататъшно активизиране на двустранните търговско икономически отношения. В днешния слънчев ден видя символ на отличните отношения между България и Русия.

Бойко Борисов пък използва своите 5 минути по протокол, за да подчертае важността на проекта за газовия хъб „Балкан“ и бъдещето на АЕЦ „Белене“ - теми, които малко след това бяха акцент и в изявленията на двамата лидери.

;

„Важна среща в напрегнато за света време, когато надпреварата във въоръжението надминава това от Студената война“ това заяви Бойко Борисов пред медиите. По думите му светът никога не е бил под такава заплаха, както сега, затова и на всеки световен форум настоявал всички да се върнат на масата на преговорите, защото един военен конфликт ще е пагубен за света.

Българският премиер наблегна в думите си на енергийното сътрудничество между България и Русия и изтъкна ползите от изграждането на българската част от газопровода „Турски поток“. Пожела да бъде напълно ясно, че България не желае нови допълнителни количества газ за газовия ни хъб „Балкан“. Обясни ,че в момента транзитът за Турция през България и Украйна е около 14 до 16 млрд. куб м. годишно.

Бойко Борисов, министър-председател на България: В момента, в който „Турски поток“ заработи, това количество газ през България ще спре да тече. И българските тръби ще се изпразнят. Всеки, който казва защо България ще пази газоразпределител и развива този проект, искам първо да отговори на въпроса - за 6 милиарда инвестиции на България в газопреносна мрежа и компресори, какво ще я прави? Или ще си прекарваме само 3 милиарда от Варна до София. България иска поне да запази това, което има. Ако има национални предатели, те са тези, които искат инвестициите ни в тази сфера да останат закопани под земята и да ги правим на скрап след време.

За разлика от спрения от Еврокомисията проект „Южен поток“, където е ставаше дума за 50 млрд. куб. метра транзит на газ, сега те са само 15, и при такива количества да се говори за руска зависимост според Борисов е неприемливо:

Бойко Борисов, министър-председател на България: Неслучайно Жан-Клод Юнкер дойде и каза за газовия хъб „Балкан“ сме окей.
;

Енергийното сътрудничество между Русия и България е водещо, подчерта и руският премиер Медведев и заяви, че продължава съвместната работа в тази сфера, въпреки проблемите, които имаше с „Южен поток“.

Дмитрий Медведев, министър-председател на Русия: Затова за по-нататъшните конкретни стъпки по „Турски поток“ ще можем да говорим, след като получим съответните гаранции. Имам предвид не от правителството на Република България. Имам предвид, когато Европейската комисия ни даде надеждни гаранции затова, че вбъдеще пред този проект няма да има никакви прегради.

Максимално прозрачен публичен търг с участието на всички желаещи за газовия ни хъб с участието на всички желаещи за газовия ни хъб, за да няма упреци, е българската позиция, повторена за пореден път днес от Бойко Борисов.

;

Волята на руската страна, по думите на Борисов, ще бъде в участието в конкурса, и който и да го спечели, поетият от технолозите на „Росатом“ ангажимент е да помогнат при строежа на централата.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Къде е грешката? Да хвърлим 3 млрд. платени пари в река Дунава и след това да дадем 20 нови за други два реактора.
Дмитрий Медведев, министър-председател на Русия: Ние сме готови да разгледаме участието си в изграждането на централата. Говорихме, че нашата компания „Росатом“ действително има голям опит в изграждането на подобни проекти, които се реализират на територията на ЕС.

Пред медиите Бойко Борисов не пропусна да каже, че още няколко години руснаците ще помагат в поддръжката на старите изтребители, докато бъдат доставени нови.

Дмитрий Медведев, министър-председател на Русия: Изтребители винаги ще дойдат. Главното е да дойде газ и централите да работят.

Двамата премиери говориха и за общи проекти в търговско-икономическото сътрудничество, особено в сферата на туризма. Обсъдено е било пускането на ферибот Бургас-Новоросийск, както и развитие на полицейското сътрудничество заради голямата численост на руски туристи у нас. Медведев възложи големи надежди на българо-руската търговско-икономическа комисия, възобновила работата си миналата година. Припомни, че преди санкциите срещу Русия, стокообменът е бил 5 млрд. лв., а сега е едва 3 млрд.

;

По-късно руският премиер се срещна и с българския държавен глава Румен Радев.

Румен Радев - президент на Република България: Радвам се да Ви приветствам по-малко от година, след като с президента Путин възстановихме диалога на най-високо ниво, въпреки различия по двустранни и международни въпроси. Между народите на България и Русия съществуват дълбоки исторически, духовни и културни връзки. Устояли изпитанията на времето и неподвластни на политическата конюнктура. Русия е стратегически партньор в енергетиката, където има голям потенциал за задълбочаване на нашите отношения, разбира се, при спазване на важни принципи като целесъобразност, конкурентност, прозрачност, сигурност на доставките и изгодна цена. И не на последно място - считам, че българо-руският диалог допринася за възстановяване доверието между ЕС и Русия, от което всички ние имаме интерес.
;
Дмитрий Медведев - министър-председател на Русия: С Вас вече сме говорили, по темата, че имах усещането, че са възниквали ситуации всичките ни икономически отношения да рухнат, големите проекти изчезнаха, натрупаха се взаимни обиди, търговията забоксува. С общи усилия можем да променим всичко, най-важното е да се работи на правителствено ниво включително и на равнище компании и да се намираме в постоянен диалог в това число диалог на междурегионално и на хуманитарно равнище. Искам използвайки тази възможност да ви поканя още веднъж на Петербургския икономически форум, който е много добра възможност да дойдете, да обсъдите с колегите различни въпроси.

Утре руският премиер ще се срещне с председателя на НС Цвета Караянчева, а по-късно с премиера Борисов ще открие двустранен бизнес форум.

;

По другия енергиен проект, обсъден от двамата премиери - АЕЦ „Белене“- премиерът припомни, че след арбитража в Париж и опрощаването на лихвите от руска страна, сме платили общо 1,2 млрд. лв. за два реактора, които вече са български, но стоят обвити в найлон на Дунава.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Тук интересът и участието на руската страна може да бъде в няколко направления. А какво ще бъде участието им, ще каже търгът, който ние подготвяме, и ръководителят на „Росатом“ мисля, че даде прекрасна оценка за начина, по който се подготвя този търг.

За този търг вече има заявено участие от големи партньори, каза още Бойко Борисов, и добави, че ако АЕЦ „Белене“ не се построи, ще се наложи след 10-15 години да купуваме ток.

Бойко Борисов, министър-председател на България: В същото време имаме два български реактора. Хипотезата „руска централа“ сега не съществува.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
512 000 руски туристи са посетили България през 2018 г.
512 000 руски туристи са посетили България през 2018 г.
Президентът на Алжир обеща реформи, ако бъде преизбран
Президентът на Алжир обеща реформи, ако бъде преизбран