НОВИНИ

Завършиха първия участък от "умната ограда" по границата между Сърбия и Унгария

На унгарско-сръбската граница е завършен първият 10-км участък от нова ограда срещу нелегални мигранти. Тя стои успоредно на старата телена ограда. Висока е три метра и ще засича нарушители чрез топлинни сензори и камери за нощно виждане. Затова медиите я нарекоха "умна ограда".

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:10, 22.11.2016
Чете се за: 00:38 мин.
По света
Жолт Переши, съветник по сигурността: "Сегашната система изисква огромен ресурс от хора, които патрулират по границата. При "умната ограда" са нужни много по-малко. Те ще проверяват само секторите, където е вдигната тревога."

Ресурсите намаляват и охраната на границата става по-ефективна. По границата патрулират хиляди полицаи и войници. През последния уикенд те са осуетили преминаването на над 200 мигранти от Сърбия в Унгария. В секторите, където е издигнато новото съоръжение, няма опити за влизане. Миналата година над 400 000 мигранти прекосиха Унгария на път към Северна Европа. След издигането на ограда на сръбската, а после и на хърватската граница, потокът секна. Но премиерът Орбан смята, че охраната на границите трябва да се засили, тъй като споразумението между Турция и ЕС за ограничаване на миграцията може да отпадне.

Сръбски премиер Александър Вучич заяви, че страната му ще защитава интересите си, но няма да гради огради. Той сподели, че Сърбия цени усилията на Европейската комисия и на отговорните институции в България, с които се предотвратява големия прилив на мигранти. Премиерът изрази дълбока благодарност към България, че е свършила своята част от работата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Призиви в ЕП за замразяване на преговорите с Турция за еврочленство
Призиви в ЕП за замразяване на преговорите с Турция за еврочленство
Община Ковачевци развива туризъм
Община Ковачевци развива туризъм