НОВИНИ

Заявление за обезщетение към НОИ - вече и онлайн

Нова електронна услуга за безработните предлага Националният осигурителен институт от юли. Заявленията за обезщетение ще могат да се подават и през интернет страницата на НОИ. За целта е нужен електронен подпис или персонален идентификационен код.

bnt avatar logo
от Альоша Шаламанов
08:17, 01.07.2017
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Преди да подадат заявление за обезщетение в НОИ, безработните трябва да се регистрират в Бюрото по труда. Процедурата отнема около 30-40 минути с чакането. Възможност за регистрация по електронен път няма.

Юлияна Стефанова - началник на отдел в "Бюро по труда","Възраждане": "Очакваме в най-скоро време да се случи и това. Идеята е лицето да може да се регистрира по електронен път в Национална база данни и след това, в удобно за него време, да посети и трудовия посредник, за да може да бъде изготвен план за действие".

Средно 13 000 безработни на месец подават заявления в поделенията на НОИ в страната. Процедурата отнема около 20 минути без чакането.

Георги Станков: "Предполагам, че около 2 часа минимум ще ми отнеме тук".
Георги Георгиев: "Преди няколко години също бях безработен и тогава чаках може би повече от 4 часа, но днес явно съм късметлия, защото има само няколко човека".

Безработните вече могат да избират - да подадат заявлението в поделение на НОИ или по електронен път.

Георги Станков: "Няма да има много разходи, като идване до тук. След това времето, което е необходимо за подаване".
Георги Георгиев: "Много по-удобно, отколкото да висим на тези опашки".
Кина Койчева-Лукарска - експерт в НОИ: "Може би улесняване на колегите, защото ще избегнем някакво струпване на хора. И недоволство от страна на лицата за необходимостта от изчакване".
;

Услугата е достъпна само с електронен подпис или с персонален идентификационен код на НОИ. Безработните трябва да попълнят заявлението и да приложат заповедта за прекратяване на трудовия договор.

Кина Койчева-Лукарска - експерт в НОИ: "Актът се представя като прикачен файл. Като не е необходимо непременно да бъде сканиран този документ. Може да е снимка - във всякакъв вид го приемаме".

Други документи при подаване на заявлението по електронен път не се изискват. Обработката отнема един ден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейският парламент се прощава с Хелмут Кол
Европейският парламент се прощава с Хелмут Кол
По-висока минимална пенсия от днес
По-висока минимална пенсия от днес