НОВИНИ

Здравко Здравков: Живеенето по периферията на града вече не е лукс

В студиото на „Още от деня“ Здравко Здравков заяви, че изграждането на луксозни комплекси за живеене в периферията на града, до където няма подходяща инфраструктура, не е устойчив модел за развитие на столицата. Той допълни, че моторизацията на града достига стряскащи нива, като за месец са регистрирани над 10 000 нови автомобила. Той допълни, че ще се въведат мерки, с които хората да се поощрят да слязат от автомобилите си, като се направи градският транспорт по-бърз и по-достъпен.

bnt avatar logo
от БНТ
19:41, 09.11.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Здравко Здравков потвърди, че има сериозно раздвижване на пазара за имоти в София, макар че има доста самостоятелноживеещи хора. Според него тенденцията на увеличаване на населението на София и другите големи градове като Пловдив и Варна ще продължи, защото урбанизацията е световна тенденция.

Според главния архитект има огромен проблем с отчуждаването на улици, върнати като реститутни имоти под формата на ниви и земеделски земи, без да се отчита, че са вече урегулирани имоти. Така се налага да се изразходват публични средства, за да се отчуждят улиците в новите квартали и да могат да се поддържат от общината.

Здравко Здравков, главен архитект на София: Дълги години строителството в престижните квартали се разрешаваше, без да се отчуждят улиците. Срещам отпор и в двете страни - не може да се разреши строителство без отчуждена улица, а инвеститорите се сърдят. Столична община инвестира огромен ресурс за откупи реститурианите имоти. Хората се дразнят, че не виждат крайния резултат, но битката за улиците е огромна. Така не разрешаваме вече строителство, без улиците да са отчуждени, за да гарантираме, че ще бъдат изградени публичните мероприятия.

Той допълни, че се постоянно се търси изход от ситуацията.

Според Здравков има законопроект, в който да се регламентира обликът на София.

Здравко Здравков, главен архитект на София: В законопроект се предлага да се въведе наредба за градската среда, която да регламентира партери, гаражи, места за паркиране, за климатици, за реклами, кошчетата за боклук и настилките. Чувам разнобой от предприемачи, които ще пострадат от това, но трябва да има правила, които да важат за всички.

Той допълни, че се търси разрешение и на проблема с високите сгради, като стремежът е да се дефинират местата, където могат да бъдат разположени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С помощта на професионален домоуправител установиха кражба на касиерка на вход
С помощта на професионален домоуправител установиха кражба на касиерка на вход
 Жители на кв. „Крива река“ в София настояват за „Зелена зона“ в района
Жители на кв. „Крива река“ в София настояват за „Зелена зона“ в района