НОВИНИ

Здравни специалисти излизат на национален протест на 7 октомври

Лекари и специалисти по здравни грижи от цялата страна ще излязат на национален протест в София на 7 октомври, обявиха от Конфедерацията на независимите синдикати в България.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:28, 28.09.2019
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Исканията са за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Синдикатите настояват лекарите да получават най-малко три пъти минималната работна заплата, а сестрите - два пъти.

От КНСБ настояват да бъде повишен бюджетът на клиничните пътеки от догодина с 600 млн. лева и за първи път да бъде регламентирано каква част от сумите по клиничните пътеки отива за заплащане на медиците.

„На 7-ми ще кажем, че искаме решение на проблемите днес и то за всички, защото има лекари, които са също с ниско заплащане по 700- 800 лв., а ние в КТД сме заложили друго. Ние не делим персонала, не искаме да го противопоставяме“, каза вицепрезидентът на КНСБ и председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването д-р Иван Кокалов.

30 000 медицински сестри и 4000 акушерки липсват в България и западните страни се радват на техните компетенции. За съжаление проблемите при нас все повече ще се задълбочават, защото една трета от работещия персонал е в пенсионна възраст над 68 години", обясни председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) Милка Василева.

Потърсихме за коментар и Министерството на здравеопазването относно подготвяния национален протест. Оттук ни отговориха, че министър Кирил Ананиев вече е коментирал темата през седмицата и със сигурност ще има увеличение на парите за здравеопазване догодина.

От министерството посочиха, че тази година извънредно са увеличени парите за лечение, но от ръководствата на болниците зависи нивото на заплатите в тях.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жена загина, а четири деца са ранени при тежка катастрофа край Литаково
Жена загина, а четири деца са ранени при тежка катастрофа край Литаково
ПСЖ с победа в исторически мач за Буфон
ПСЖ с победа в исторически мач за Буфон