НОВИНИ

Здравният министър ще се отчита редовно по имунизационния календар в парламента

Размахване на документи и взаимни обвинения в лъжи и манипулации на днешния парламентарен контрол с участието на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов. Москов беше поканен от депутатите от БСП на специално разискване на ситуацията с дарените от Турция ваксини и проблемите на имунизационния календар. Въпреки споровете, депутатите единодушно решиха здравният министър да се отчита редовно по имунизационния календар в парламента.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:29, 05.02.2016
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Макар и конкретно поставен, въпросът с осигуряването на имунизационният колендар на България предизвика най-вече политическо говорене.

Жельо Бойчев - депутат от БСП: Вашите управленски грешки и пропуски поставиха на риск здравето на българските деца.

Д-р Даниела Дариткова - депутат от ГЕРБ: Бих искала да отправя призив към всички участници в днешните разисквания да не експлоатират политически страховете на българските родители.

Дискусията до толкова се разгорещи, че се стигна до лични нападки и комични ситуации

Филип Попов - БСП: Уважаеми г-н Байрактаров, ние депутатите от ляво си задаваме един сериозен въпрос - Правена ли ви е на вас ваксина от бяс.

Димитър Байрактаров - депутат Патриотичен фронт: Прост човек и силен вятър, спиране нямат.

Тунчер Кърджалиев - депутат от ДПС: Всичко това, което казахте включително и за вноса и разрешението за внос от ИАЛ ... моля ви на една ръка разстояние сме, моля ви седнете там ... ето ги и моите, ето ги и моите ... моля очните справки на друго място ... това лъжа ли е ... министър Москов заемете мястото си ...Лъжа е разбира се .. Санофи е излъгал .. Ето я истината .. коя е истината ... ето я истината.

Хасан Адемов обвини здравният министър, че е провалил търговете на ваксини с неизпълними условия, а след това е отказал помощ за допълнителни доставки.

Д-р Хасан Адемов - депутат ДСП: Защо не отговорихте на две предложение за съдействие на шефове на фирмата Санофи Пастьор за осигуряване на 71 хил 4-5-6 ваксини в срок от един месец

Д-р Петър Москов - министър на здравеопазването: На този търг нито една от двете - те са две, не знам кой каза три фирми, не се яви. Това е все едно да кажете г-н Адемов, че искате да кажете на жена си, че искате да се жените, да има такава процедура и вие да не дойдете на сватбата.

Д-р Емил Райнов - депутат БСП: На моменти имах чувството, че говорите като турски министър на здравеопазването хвалейки турска фирма.

Д-р Петър Москов - министър на здравеопазването: Това какво си говори опозицията всичко очевидно е, че няма скверно нещо, което да не може да бъде произнесено няма душа, която да не може да бъде наранена в името на политическите им цели. Но дали гарантирахме имунизационния календар на децата когато държавите около нас не можаха - да направихме го и да това е част от националната сигурност ,и да за това аз съм горд и не се притеснявам от пасквилите по мой адрес.

Накрая депутатите решиха единодушно здравният министър да се отчита за наличните ваксини 2 пъти в годината пред парламента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Запушена шахта превръща улица в езеро
Запушена шахта превръща улица в езеро
Павел Лефтеров е автомобилист на Варна за 2015 година
Павел Лефтеров е автомобилист на Варна за 2015 година