Обсъжда се и план за подготовка на български клиники и специалисти, които да извършват белодробни трансплатации у нас. В първото си интервю пред българска телевизия проф. Валтер Клепетко от университетската клиника във Виена заяви, че напълно подкрепя идеята и допълни, че България трябва да продължи опитите си за увеличаване на донорството.

Професор Валтер Клепетко. Човекът, помогнал на осем българи да получат бял дроб. Забележителен хирург, президент на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробна трансплантация и ръководител на Клиниката по белодробна хирургия в университетската болница във Виенa.

проф. Валтер Клепетко, президент на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробна трансплантация: Сега България трябва да положи всички усилия да дарява повече органи за Евротрансплант и по официален начин да поиска от нас да извършим трансплантации на спешни случаи, мисля, че сме отворени да осигурим тази възможност отново, да ви помогнем в спешен порядък, но не можем да помогнем на всички, защото нашият капацитет също е ограничен.

До миналата година България имаше договор с Университетската болница във Виена за белодробни трансплантации. Той обаче не беше преподписан. По случая са назначени проверки, които още не са приключили.

Проблемът с трансплантациите: Проф. Валтер Клепетко в специално интервю за БНТ

Проблемът с трансплантациите: Проф. Валтер Клепетко в специално интервю за БНТ

Професор Bалтер Клепетко e виртуозният хирург, ръководител на Клиниката по белодробна хирургия в университетската болница във Виенa. Човекът, който сл...

А от Евротрансплант промениха правилата за така наречените споразумения за побратимяване. В момента се водят преговори за изпращане на наши специалисти в Германия, Италия и Турция, за да подобрят уменията си и да бъдат максимално полезни на пациентите.

д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването: Да стоиш тук, където някой да те обучава на нещо, което го няма, няма как да се научиш, отиваш там на поле, в болницата, в отделението и там се учиш. Има много характерни неща, особено при белодробната трансплантация, които трябва внимателно да се следят.
проф. Никола Владов, началник на Белодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА: Министерството на здравеопазването да дефинира центъра, в който ще се правят белодробни трансплантации и там вече да се хвърлят усилията, за да се подготвят хората за трансплантации. Аз съм убеден, че това нещо може да стане и то в съвсем кратки срокове.

В момента 15 българи чакат за белодробна трансплантация. На този етап обаче те не могат да се оперират в чужбина.