НОВИНИ

​Здравното министерство готви програма за увеличаване на донорството

Обсъжда се и план за подготовка на български клиники и специалисти, които да извършват белодробни трансплатации у нас. В първото си интервю пред българска телевизия проф. Валтер Клепетко от университетската клиника във Виена заяви, че напълно подкрепя идеята и допълни, че България трябва да продължи опитите си за увеличаване на донорството.

Цанка Николова
от Цанка Николова
21:03, 08.11.2018
Чете се за: 00:58 мин.
Още

Професор Валтер Клепетко. Човекът, помогнал на осем българи да получат бял дроб. Забележителен хирург, президент на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробна трансплантация и ръководител на Клиниката по белодробна хирургия в университетската болница във Виенa.

проф. Валтер Клепетко, президент на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробна трансплантация: Сега България трябва да положи всички усилия да дарява повече органи за Евротрансплант и по официален начин да поиска от нас да извършим трансплантации на спешни случаи, мисля, че сме отворени да осигурим тази възможност отново, да ви помогнем в спешен порядък, но не можем да помогнем на всички, защото нашият капацитет също е ограничен.

До миналата година България имаше договор с Университетската болница във Виена за белодробни трансплантации. Той обаче не беше преподписан. По случая са назначени проверки, които още не са приключили.

;

А от Евротрансплант промениха правилата за така наречените споразумения за побратимяване. В момента се водят преговори за изпращане на наши специалисти в Германия, Италия и Турция, за да подобрят уменията си и да бъдат максимално полезни на пациентите.

д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването: Да стоиш тук, където някой да те обучава на нещо, което го няма, няма как да се научиш, отиваш там на поле, в болницата, в отделението и там се учиш. Има много характерни неща, особено при белодробната трансплантация, които трябва внимателно да се следят.
проф. Никола Владов, началник на Белодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА: Министерството на здравеопазването да дефинира центъра, в който ще се правят белодробни трансплантации и там вече да се хвърлят усилията, за да се подготвят хората за трансплантации. Аз съм убеден, че това нещо може да стане и то в съвсем кратки срокове.

В момента 15 българи чакат за белодробна трансплантация. На този етап обаче те не могат да се оперират в чужбина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световен ден на Рекордите на Гинес
Световен ден на Рекордите на Гинес
Весела и Георги Братоеви или как волейболът се превръща в част от семейството (видео)
Весела и Георги Братоеви или как волейболът се превръща в част от семейството (видео)