Единствената специализирана детска болница у нас може да остане без персонал. Предупреждението е на педиатрите, работещи там. Заради ниските заплати и недостига на кадри те искат болницата да получи специален статут. Настояват и за отпадане на лимитите за прием на малки пациенти. След среща със здравния министър, медиците са получили уверение, че болницата ще бъде подпомогната финансово.

В детската болница в София се лекуват около 6 хиляди пациенти годишно. Заради ограниченото финансиране в част от клиниките листите на чакащите са големи.

Д-р Антон Владимиров - педиатър, СБАЛДБ проф. "Иван Митев": Повече от 2 месеца да речем в отделението по клинична генетика, което е уникално за страната.
Д-р Адил Кадъм, "Клинична генетика",СБАЛДБ проф. "Иван Митев": Това са пациенти, които нямат поставена диагноза в 80% от случаите. Това е пациент, който има риск за живота и здравето му.

Ограничени са и възможностите за прием в болницата.

Д-р Антон Владимиров - педиатър, СБАЛДБ проф. "Иван Митев": Ако в момента в клиниката по пулмология и шестте легла са запълнени ,седмо дете със заболявания на дихателната система не може да бъде приемано в болницата.

Пациенти,обаче, не връщали. Лекували ги за сметка на болницата. А това се отразявало на заплатите. Основното вьзнаграждение на медиците е между 800 и 1000 лева,а на сестрите около 600.

Д-р Антон Владимиров, педиатър, СБАЛДБ проф. "Иван Митев": Имаме силен недостиг на медицински сестри. Като има такива критични ситуации, когато дори не можем да съставяме графрици.

На среща със здравния министър лекарите поискаха лимитите да отпаднат и болницата да получи специален статут. От здравното министерство съобщиха,че промяната ще отнеме много време. А специален статут ще има бъдещата детска болница, която трябва да е готова до 2 години.

Д-р Адил Кадъм - "Клинична генетика", СБАЛДБ проф. "Иван Митев": Ние ще дочакаме новата национална педиатрична болница в България, но по-спокойно, на по-добри заплати в друго лечебно заведение.

Въпреки уверенията на здравния министър, че болницата ще бъде подпомогната финансово, утре медиците излизат на протест.

И педиатрите от детската болница излизат на протест

И педиатрите от детската болница излизат на протест

Работещите в единствената специализирана педиатрична болница у нас готвят протест. Педиатрите настояват болницата да получи специален статут, финасира...