НОВИНИ

Здравното министерство обеща финансова помощ за детската болница

Единствената специализирана детска болница у нас може да остане без персонал. Предупреждението е на педиатрите, работещи там. Заради ниските заплати и недостига на кадри те искат болницата да получи специален статут. Настояват и за отпадане на лимитите за прием на малки пациенти. След среща със здравния министър, медиците са получили уверение, че болницата ще бъде подпомогната финансово.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:42, 17.04.2019
Чете се за: 00:55 мин.
Още

В детската болница в София се лекуват около 6 хиляди пациенти годишно. Заради ограниченото финансиране в част от клиниките листите на чакащите са големи.

Д-р Антон Владимиров - педиатър, СБАЛДБ проф. "Иван Митев": Повече от 2 месеца да речем в отделението по клинична генетика, което е уникално за страната.
Д-р Адил Кадъм, "Клинична генетика",СБАЛДБ проф. "Иван Митев": Това са пациенти, които нямат поставена диагноза в 80% от случаите. Това е пациент, който има риск за живота и здравето му.

Ограничени са и възможностите за прием в болницата.

Д-р Антон Владимиров - педиатър, СБАЛДБ проф. "Иван Митев": Ако в момента в клиниката по пулмология и шестте легла са запълнени ,седмо дете със заболявания на дихателната система не може да бъде приемано в болницата.

Пациенти,обаче, не връщали. Лекували ги за сметка на болницата. А това се отразявало на заплатите. Основното вьзнаграждение на медиците е между 800 и 1000 лева,а на сестрите около 600.

Д-р Антон Владимиров, педиатър, СБАЛДБ проф. "Иван Митев": Имаме силен недостиг на медицински сестри. Като има такива критични ситуации, когато дори не можем да съставяме графрици.

На среща със здравния министър лекарите поискаха лимитите да отпаднат и болницата да получи специален статут. От здравното министерство съобщиха,че промяната ще отнеме много време. А специален статут ще има бъдещата детска болница, която трябва да е готова до 2 години.

Д-р Адил Кадъм - "Клинична генетика", СБАЛДБ проф. "Иван Митев": Ние ще дочакаме новата национална педиатрична болница в България, но по-спокойно, на по-добри заплати в друго лечебно заведение.

Въпреки уверенията на здравния министър, че болницата ще бъде подпомогната финансово, утре медиците излизат на протест.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дон Жуан се връща на сцената на Софийската опера
"Дон Жуан" се връща на сцената на Софийската опера
Венецуела получи първа пратка хуманитарна помощ
Венецуела получи първа пратка хуманитарна помощ