НОВИНИ

Здравното министерство отпуска още 300 000 лева за болниците в Ловеч и Враца

Здравното министерство ще отпусне 300 000 лева финансова помощ за болницата във Враца. Това съобщи министър Николай Петров. По-късно днес заместник-министър Лидия Нейчева ще се срещне с ръководството на болницата.

bnt avatar logo
от Альоша Шаламанов
10:49, 10.10.2017 (обновена)
Чете се за: 01:01 мин.
Още

Здравното министерство вече е изплатило субсидията за спешност на Врачанската болница, която за два месеца е 50-100 хиляди лева.

Проф. Николай Петров, министър на здравеопазването: На ръководство на министерството взехме решение и ще им отпуснем още 300 000 лева. Като финансова помощ

Министърът каза,че ще продължи да сменя директори на болниците с големи дългове

Проф. Николай Петров, министър на здравеопазването: Там, където се намират нарушения, причини обективни и субективни за тези високи дългове, там ще бъдат предприети директни мерки. Ето на пример управителят на болницата в Ловеч е сменен.

Министърът призна, че има и други застрашени болници и обясни, че за спасяването на всяка от тях ще има индивидуален подход. От лекарския съюз смятат, че ако финансирането на клиничните пътеки не се увеличи, проблемите ще се задълбочат. И предлагат да се преразгледа статутът на лечебите зведения.

д-р Галинка Павлова, зам.-председател на БЛС: Ние трябва да кажем какви да бъдат болниците, дали да работят за печалба - такива, които ще си позволят да калкулират доплащане, или тези, които ще работят, ако щете за социалната кауза, а не за печалба. И това да бъде политика.

Така според Павлова държавата ще може да помага финансово на болниците, които не работят за печалба.

Междувременно здравният министър, разказа, че е бил част от спешен екип, който е оказал помощ на пациент припаднал пред пред здравното министерство.

Проф. Николай Петров, министър на здравеопазването: Тъй като целият екип беше ангажиран - един обдишва, друг прави сърдечен масаж, трети оправя системите и те не могат да тръгнат. Аз се намесих да им помогна, поех масажа, за да можем да тръгнем и да се движим към лечебно заведение. Пациентът беше в крайно тежко състояние.

Петров придружил пациента до шоковата зала на ВМА и се върнал в министерсявото. Той беше категоричен, че в действията му няма сензация, а си е свършил работата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С общински пари ще бъде ремонтирана болницата в Балчик
С общински пари ще бъде ремонтирана болницата в Балчик
Цветан Цветанов се срещна с директора на Eвропол Роб Уейнрайт
Цветан Цветанов се срещна с директора на Eвропол Роб Уейнрайт