НОВИНИ

Здравното министерство предлага нов здравноосигурителен модел

Нов здравноосигурителен модел предлага Здравното министерство. Сред идеите са въвеждане на задължителна застраховка за здраве и доплащане от пациентите за лечение в болница. "По света и у нас" разполага с варианти, които не са окончателни. В един от тях се предвиждат санкции за пропуснат годишен профилактичен преглед при личен лекар.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:14, 11.09.2018
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Един от работните варианти на новия здравноосигурителен модел предвижда здравната вноска да остане 8%. Но освен нея се предлага и задължителна здравна застраховка. Прогнозата е, че тя ще струва около 12 лева на месец.

Мими Виткова - председател на Асоциацията на дружествата за здравно застраховане: Ние имаме задължително здравно осигуряване и сега въвеждаме задължително здравно застраховане. И специалистите по конституционно право трябва да ни отговорят на въпроса това възможно ли е и няма ли да нарушим Конституцията.

Друго предложение е да се въведе "Критична линия" - сума за лечение в болница, която ще се плаща от Здравната каса и пациента. От здравното министерство изчисляват,че ако разходите на болницата са 700 лева, Касата ще плати 85% от от тях, останалите 15% ще трябва да доплати пациента. За сметка на това няма да му се начислява такса леглодни в болницата.

Д-р Иван Маджаров - председател на БЛС: Линията може да се мести всяка година, ако трябва да бъда откровен. Въпрос на дебат в обществото е дали можем да си го позволим.

В случай, че лечението е по-скъпо от критичната линия, пациентът няма да плаща нищо, освен ако не е решил да използва експерти, като избор на екип или ВИП стая. Касата ще поеме 8% от разходите, а останалите ще са за сметка на застрахователя.

Друго предложение за промяна е да плащаме допълнителна вноска от 2%, която да се разпределя солидарно между застрахователите. Има идея съсловните организации в здравеопазването да не участват в договарянето на цените и услугите, които ще заплаща Здравната каса.

Д-р Иван Маджаров - председател на БЛС: Самия факт, че предлагаш да има нови играчи във финансирането - нови осигурители или застрахователи не отменя това да се договаря рамката с участието на съсловните организации.
Проф. Илко Гетов - председател на Българския фармацевтичен съюз: В сектор лекарства още няма конкретика в информацията. Тепърва очакваме една широка дискусия с МЗ с политиците.

От здравното министерство казаха, че провеждат срещи със съсловните организации,с директори на болници, сидникатите и бизнеса, за да обсъдят идеите за промяна на здравноосигурителния модел.

Окончателното предложение на здравния министър ще бъде представено на 26 септември. Идеята е новият модел да влезе в сила през 2020 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Административни спънки отлагат белодробните трансплантации
Административни спънки отлагат белодробните трансплантации
Ще поскъпнат ли хлябът, млякото и месото заради новата цена на газа?
Ще поскъпнат ли хлябът, млякото и месото заради новата цена на газа?