НОВИНИ

Здравното министерство ще обжалва решението по случая с неваксинираното дете

Съдът в Сливен разреши неваксинирано дете да ходи на детска градина, но здравното министерство се противопоставя и ще обжалва решението. Дотук се стигна след като родители от Сливен на дете без имунизация осъдиха здравната инспекция в града, която забранява детето да посещава занятия. Според родителите, детето им е дискриминирано и не е равнопоставено с други деца, които също нямат имунизации, но по медицински причини.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов Румяна Стефанова
20:16, 06.11.2019
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Отец Евгений Янакиев решил да не имунизира детето си, защото смята, че ваксините са опасни.

Отец Евгений Янакиев, баща на детето: Да ви кажа, се срещам постоянно с родители, които по някакъв начин децата са увредени от ваксини.

Заради липсата на имунизация детето на свещеника не е допуснато в детска градина. Отецът завежда дело в Комисията за защита от дискриминация.

Отец Евгений Янакиев, баща на детето: Не може ...деца, които не са ваксинирани да посещават да имат правото да посещават някои да посещават и моето което не е ваксинирано, понеже аз съм решил да не бъде ваксиниран то да не посещава. Всъщност в това се състои дискриминацията...

Комисията за защита от дискриминация отсъжда,че детето не е дискриминирано. Семейство Янакиеви обжалва решението, а Административният съд в Сливен решава,че дискриминация има.

Отец Евгений Янакиев, баща на детето: Няма опасност за другите деца, поради факта,че са ваксинирани. Нали аз мога да се притеснявам, който не си ваксинирам детето, че може да се зарази от него. Докато ваксинираните нали имат имунитет.

В мотивите си магистратите посочват, че посещението на детска градина е задължително, а родителите сами решават дали да ваксинират децата си.

Доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Ако някой е решил по негово усмотрение да не имунизира детето си. До някъде мога да го приема, но да настоява това неимунизирано дете да създава рискове за други невинни деца, това вече не го приемам.

В мотивите си магистратите посочват и законовата възможност деца, които не са ваксинирани по здравословни причини да ходят на градина. Лекари твърдят, че тези случаи са малко.

Д-р Люба Бъчварова, отделение по детски болести, МБАЛ "Иван Селимински" - Сливен: Става въпрос за деца с имунни дефицити, става въпрос за деца с онкологични заболявания, които са с придобит имунен дефицит в резултат на лечението, става въпрос за деца които имат тежки неврологични заболявания.

Здравното министерство и Регионалната здравна инспекция в Сливен ще обжалват решението на съда.

Доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Да определиш като дискриминация това, че пазиш здравето на децата, за мен е уникално. Не обвинявам съда. Вероятно не са имали достатъчно информация за съществуващите практики в България и в света.

Отец Янакиев е готов да продължи да търси правата си и извън България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затруднен достъп до лечение на пациенти с хепатит С след промени на НЗОК
Затруднен достъп до лечение на пациенти с хепатит С след промени на НЗОК
Имало ли е системно наказание над петгодишното дете в Пловдив?
Имало ли е системно наказание над петгодишното дете в Пловдив?