COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Столична община ще осигури подмяната на отоплителните тела на 20 000 домакинства

И тази зима Столичната община стартира кампания за подмяна на стари печки. Наред с това започна и монтирането на филтри на комините в къщите, които се отопляват на дърва и въглища. Всичко това е част от програмата за справяме с мръсния въздух и превишаването на допустимите стойности на фини прахови частици във въздуха.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
08:59, 05.12.2019
Чете се за: 00:28 мин.
У нас

Започна едно от основните пера, по които Столична община ще се бори с мръсния въздух - подмяната на стари печки.

Йоана Христова, заместник-кмет по екология в Столична община: В Столична община, след като направихме поредната програма за качеството на атмосферния въздух и прилежащите към нея анализи, стана ясно, че над 50% е приносът от транспорт, но над 40% е приносът от отоплението на твърдо битово гориво.

Поставен е фокус върху подмяна на отоплителните тела на домакинствата. Проучване от миналата година показва, че над 55 000 са домакинствата на територията на Столична община, които се отопляват на дърва и въглища. Кметът е успял да гарантира подмяната на отоплителните тела на 20 000 домакинства.

Йоана Христова: В момента на сайта на Столична община е качена процедурата, която ще бъде прилагана. Тя е за запознаване на гражданите, за консултации. Предстои да стартираме от следващата година с първите 140 домакинства.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
НА ЖИВО: 17 нови случая на коронавирус у нас, излекувани са 53 души
НА ЖИВО: 17 нови случая на коронавирус у нас, излекувани са 53 души
Жители на Сопот протестират срещу новия прочит на Под игото
Жители на Сопот протестират срещу новия прочит на "Под игото"