COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

„Зелен билет“ в битката за по-чист въздух

Европейските градове водят битка със замърсяването чрез най-различни мерки – от намаляване скоростта на автомобилите до повече пешеходни зони и велоалеи.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
10:59, 02.02.2018
Чете се за: 00:51 мин.
Истории
„Зелен билет“ в битката за по-чист въздух

София въведе „зелен билет“, за да стимулира използването на градския транспорт. 20 хиляди души се възползваха от него, за да пътуват за 1 лв. на 28 януари в рамките на цялата градска мрежа. Местните власти побързаха да отчетат положителни резултати за качеството на въздуха, макар че за траен ефект са необходими устойчиви и последователни мерки.

Едва ли обаче е толкова лесно. Париж от години изпробва различни начини, за да ограничи замърсяването – зони без автомобили, дни без автомобили, дни за автомобили само с четни или само с нечетни номера…

Френската столица въведе дори безплатен градски транспорт в дните с най-голямо замърсяване. Но за кратко. Транспортните синдикати изчислиха, че загубите от безплатен транспорт възлизат на 4 милиона евро дневно.

Така се ражда идеята за билет от 3,80 евро (или цената на два билета за метро), който да важи 24 часа за всички зони в Париж.

В последните дни на миналата година градският транспорт на Скопие стана безплатен заради повишено замърсяване на въздуха. Все пак мярката в македонската столица бе само докато се нормализира ситуацията.

А в Талин общественият транспорт е безплатен от години. В подкрепа на това естонците гласуват на референдум през 2012 г.

Дали заради това, или по други причини, но естонците са сред европейците, които са най-доволни от качеството на въздуха, който дишат, заедно с жителите на Дъблин, Виена, Хелзинки, Люксембург, Стокхолм и Любляна.

Между 75% и 88% от гражданите на тези градове оценяват положително качеството на въздуха. Най-недоволни са българите и румънците - съответно 28% и 22% смятат, че въздухът в София и Букурещ е добър.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Люксембург въвежда безплатен обществен транспорт
Люксембург въвежда безплатен обществен транспорт
Предпочитани занимания на учениците във Варна по време на неочакваната ваканция
Предпочитани занимания на учениците във Варна по време на неочакваната ваканция