COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

​Насекоми в салатата!

Насекоми в салатата! Не, не сменяйте канала. Не става въпрос за лош номер или пък за непохватни готвачи. А за проучване в една холандска лаборатория.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
10:51, 20.01.2016
Чете се за: 00:54 мин.
Животът

Мексиканката Дейлън Соуса установила, че насекомите са ценен източник на мазнини, богати на Омега-3 киселини, които могат да се използват за храна от хората.

ДЕЙЛЪН СОУСА, изследовател: "Хората от Запада имат по-различна култура на хранене, те не могат да ядат насекоми, особено ако са цели. Именно такава е идеята - да се извличат протеините от насекомите. Тогава хората ги консумират, но не ги виждат. Същото е и с мазнините. Това е био-продукт, който може да се използва,. Ние искаме да разберем мазнините от кои насекоми могат да влязат в менюто на човека."

Целта на изследването не е да проправи път на насекомите към европейската кухня, а да информира хората за хранителните алтернативи. Така или иначе населението в много райони на Земята е заплашено от глад. Прогнозите са този проблем да се изостря. Преди 3 години от ООН включиха отглеждането на насекоми като устойчиво решение за борба с глада.

Освен протеини и мазнини, насекомите са богати на витамини, фибри и минерали.

Изследването в холандската лаборатория вече дава резултати. Оказва се, че повечето насекоми са добри на вкус. Хлебарките отпадат от списъка с алтернативните източници на храна.

ДЕЙЛЪН СОУСА, изследовател: "Повечето насекоми имат приятен мирис. Но това не се отнася за хлебарките. Те миришат ужасно."

Дейлън Соуса твръди, че екстрактът от мазнина на насекоми може се доближава до познатите ни растителни мазнини.

ДЕЙЛЪН СОУСА, изследовател: "Ето го олиото. То може да се използва.... например за овкусяване на салати или пък за пържене."

Е, може би звучи доста екстравагантно за европейския вкус. За Дейлън, обаче, е важно, че е открила ценни вещества, които могат да помогнат на хората и постепенно да се напаснат към хранителните им навици, без да ги променят особено.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Отложиха световното по тенис на маса заради коронавируса
Отложиха световното по тенис на маса заради коронавируса
Виенският бал в София в помощ на деца с онко-хематологични заболявания
Виенският бал в София в помощ на деца с онко-хематологични заболявания