COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Зелена светлина: Да се пенсионираш на 106

Реши да се оттегли. Да спре със състезанията. Нещо, за което лекарите отдавна настояваха. Така или иначе от години се състезаваше сам със себе си. На 106 той вече ще кара колело само за удоволствие. Робер Маршан - жилавият колоездач, който обича да се надсмива над живота и да доказва, че няма невъзможни неща.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
09:20, 15.01.2018
Чете се за: 00:41 мин.
Животът

Роден е в Северна Франция в далечната 1911-та година. Житейският път го повел през различни изпитания, поднесъл му разочарования и радости, но му разкрил и много възможности. Робер е преживял две Световни войни, видял е много от живота и света. Бившият пожарникар винаги е обичал колелото. Научил се да кара преди 90 години. Но в състезания започнал да участва, когато бил на 67.

23 години по-късно славата го застигнала - с първите победи. Като столетник Робер Маршан започнал да поставя рекорди. Малко след като навърши сто години, той влезе в световната статистика като човека, преодолял най-бързо разстоянието от 100 километра на тази възраст. На 102 Робер навъртя близо 27 километра за един час. Последният му рекорд е от миналата година, когато беше на 105. Тогава за 60 минути той измина 22 километра 547 метра. Но постиженията не го главозамаяха.

РОБЕР МАРШАН

Не знам какво предстои. Знаете ли, на човек му трябват девет месеца, за да дойде на този свят и само 30 секунди, за да си отиде.

Дали Робер е загубил спортния си дух? Едва ли, смятат приятелите му. Вероятно крои нов план как да са надсмее над живота. И най- вероятно велосипедът пак ще бъде част от предстоящото преживяване.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
НА ЖИВО: 17 нови случая на коронавирус у нас, излекувани са 53 души
НА ЖИВО: 17 нови случая на коронавирус у нас, излекувани са 53 души
Топ 5 на кварталите с най-чист въздух в София
Топ 5 на кварталите с най-чист въздух в София