COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

"Зелена светлина": Дизайнерката, която прави дрехи от ненужни предмети

E, тя може да си го позволи. Да сложи каквото пожелае на главата си или пък да се облече в странни дрехи. Дебра Рапопорт - неподправената ентусиастка, която от 50 години създава модни аксесоари от ненужни предмети. Неизчезващото ѝ вдъхновение се отблагодарява с признанието на нейните клиенти, които доволно плащат за произведенията ѝ стотици долари.

от БНТ
08:24, 18.04.2019
Чете се за: 00:43 мин.
Животът
Дебра Рапопорт: От една ролка хартиени кърпи мога да направя 10 шапки. Правят се по същия начин, както платнените.

Не помни кога е намерила вдъхновение в ненужните предмети. Казва, че детското усещане за света никога не е я напуснало.

Обличам се, откакто съм 3-годишна, тогава за мен всичко можеше да се превърне в шапка. Слагах на главата си хартиени чанти или пък лампиони.

Дебра влиза смело в изкуството още през 60-те години. Отдавна големите световни музеи излагат произведенията ѝ, а престижни университети я канят да преподава и да изнася лекции за рециклирането.

Сякаш ненужните предмети ми говорят. Те просто нахлуват в живота ми и стават част от него... Очите ми постоянно са отворени за такива вещи. Хората често ме питат: „Как видя това?". А аз им отговарям - то просто си стоеше там.

Превърнала се е в „нещотърсачка". Определение, което ѝ доставя удоволствие. Обича да се облича екстравагантно, да слага странни шапки, за да провокира хората. Обича да се държи така и заради усмивките, които винаги успява да изтръгне дори от най-навъсените лица.

Не е нужно да се обличате като мен. Носете това, което ви доставя удоволствие. Заиграйте се с това усещане. Отдайте му се.

Като в детската игра, в която ненужният предмет може да преобрази всеки в желан от него образ. И да го превърне дори в принц или пък принцеса.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Мисията на Мъск и НАСА е ключова за изпращането на туристи в Космоса
Мисията на Мъск и НАСА е ключова за изпращането на туристи в Космоса
Отвъд границите: Жени Попова: Мечтаното ми пътуване е това до България
"Отвъд границите": Жени Попова: Мечтаното ми пътуване е това до България