COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Зелена светлина: Дрехи от мляко

Дрехи от мляко. Идеята не е нова, но е позабравена. Една германска дизайнерка, обаче, се е заела да възроди старата традиция. По професия Анке Домаске е микробиолог. Страстта й, обаче, се оказала модата. Заради алергия към някои материи, от която страдал баща й, Анке се вдъхновила да създава естествени тъкани.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:34, 26.01.2018
Чете се за: 00:42 мин.
Животът
Анке Домаске, дизайнер: Попаднахме на тази стара техника, която е от 1930-та година. Тогава хората осъзнали, че могат да правят платове от мляко. За нас беше важно тъканта да е устойчива, да е естествена. Да, дори да може да се яде. Така ние отидохме в магазина. Взехме миксер и тиган и започнахме да опитваме.

Облекло, родено в кухнята. Буквално. Екипът на Анке използва само органично мляко.

Лара Деле, мениджър иновации: В Германия има огромно количество мляко, което не може да бъде продадено заради стриктните закони. Ние вземаме това мляко и правим от него влакна.

При производството на млечни дрехи не се използват химикали. Тъканта, която се получава, е напълно органична. Всъщност тайната е в млечните протеини. При специални условия те се извличат от млякото и след като се втвърдят, от тях се тъкат нишки.

Германските дизайнери твърдят, че материята е мека като коприна. Издръжлива е и може да се пере и съхне лесно. По качества не се различава от памука и най-вероятно в бъдеще ще се превърне в негова алтернатива.

И да, Анке решила дългогодишния проблем на баща си. Млечните дрехи не дразнят алергичните кожи. Напротив. Материята помага за регулиране на телесната температура и на циркулацията на кръвта. Естествена тъкан, която пасва отлично на естествените процеси в човешкото тяло.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Стоян Братоев: Метрото е големият зелен проект на София - 20 години по-късно
Стоян Братоев: Метрото е големият зелен проект на София - 20 години по-късно
Министрите на правосъдието от ЕС се събраха на неформална среща в София
Министрите на правосъдието от ЕС се събраха на неформална среща в София