COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Зелена светлина: Електричество от хвърчила

Когато пак задуха вятър, а дъждовните капки и компанията им от сиви облаци вгорчат пейзажа, мислите неволно отскачат към уюта на топлите стаи и вълнените одеяла. Само че в Шотландия са решили да получават топлина и светлина именно от острия вятър, в пропитите от морска влага райони на южното крайбрежие. Решението за извличане на енергия от подобна среда е смело като игра на ръба на острите скали.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов Милен Атанасов
09:13, 17.10.2016
Чете се за: 00:53 мин.
Животът

Електричество от хвърчила. Неизживяно детство, ще кажат някои. Сигурно точно онези, които са откривали чудати фигури в краищата на облаците или са се взирали до сълзи в нощното небе, убедени че един ден ще полетят към блещукащите звезди. Тези британци, обаче, имат още детство за изживяване. И вероятно затова постигат резултати, които силно впечатляват и възрастните.

Хвърчилата, които те използват, са с формата на крило. Дължината им е около 40 метра. Засега са в изпитателен период, но плановете са да работят на височина между 6 и 7 хиляди метра. Там теченията на вятъра са постоянни и силни. Системата включва наземна станция. Хвърчилата работят по двойки, като едното уравновесява кръгообразните движения на другото. Постоянната ротация се предава по кабел, който задвижва алтернатор.

Компанията, която разработва системата от хвърчила за добив на електричество от вятъра, планира до десет години за захрани с чиста енергия района на град Странрар в Южна Шотландия. Първата част от проекта включва изграждането на 500-киловатова система от станции. Всяко от 40-метровите хвърчила, свързано с тях, може да генерира толкова електричество, колкото и 100-метрова вятърна турбина.

Проектът се финансира от частни инвеститори и от британското правителство. Голямото предимство е, че хвърчилата могат да се инсталират на места, където е невъзможно да се поставят вятърни турбини. Да не говорим, че изграждането и поддръжката на станциите с хвърчила, изискват много по-малко средства. Всъщност нека фактите говорят. Още отсега финансовите проучвания сочат, че добитата по този начин енергия няма да има нужда от преференциални цени и ще може директно да се конкурира с електричеството, получено от конвенционални, тоест - изчерпаеми горива.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Apple с ново поколение смартфони, поддържат 5G
Apple с ново поколение смартфони, поддържат 5G
Доналд Тръмп - най-големият подарък на Хилари?
Доналд Тръмп - най-големият подарък на Хилари?