COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Зелена светлина: Езерните чудовища на Китай

Някои ги оприличават на тюлени, други на дракони. Шест чудовища, които обитават Тянчи - вулканично езеро в една от най-красивите планини на Китай - Чанбай. Намира се до границата със Северна Корея.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
17:11, 12.01.2018
Чете се за: 00:46 мин.
Животът

За чудовищата се говори повече от век. Първо ги забелязали ловци. С времето свидетелските разкази набъбнали до стотици. Според легендите в Тянчи живеят три двойки загадъчни създания. Учените са категорични, че подобни същества не могат да обитават езерото, защото 9 месеца през годината Тянчи е сковано от лед. Чудовищата, обаче, се разкрили и на Джуо Йоншен. Защо избрали да му се покажат? Може би заради любовта му към планината. Джуо е местен фотограф, посветил живота си на заснемане на красотата на Чанбай.

ДЖУО ЙОНШЕН, фотограф

Роден съм в този район и винаги съм излизал в планината. Когато бях 20-годишен, се запалих по фотографията. Снимах красиви пейзажи. Но вече искам нещо повече. Опитвам се да улавя движенията на различните видове, да заснемам техните навици, техния живот.

ДЖУО е може би един от най-добрите познавачи на Чанбай. Някогашната страст, отдавна се е превърнала в смисъл на живота му.

ДЖУО ЙОНШЕН, фотограф

Чувствам планината като мой дом. Всеки път, когато съм на Чанбай, имам усещането, че природата изпълнява представление специално за мен. Има моменти на изненада и на разочарование.

Много хора смятат Джуо за странен. Дори семейството му и приятелите му трудно го разбират. Шест месеца от годината той прекарва на палатка в планината. Няма никакво намерение да се отказва от страстта си. Казва, че до края на живота си, ще броди из Чанбай - за да се потопява в ритъма на планината и да чака следващото й представление.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
До средата на юли трябва да е готов ремонтът на тръбата, която замърсява Варненското езеро
До средата на юли трябва да е готов ремонтът на тръбата, която замърсява Варненското езеро
Топ 5 на кварталите с най-чист въздух в София
Топ 5 на кварталите с най-чист въздух в София