COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

"Зелена светлина": Импровизирана ски-писта в Швеция

Зимата все още владее планинските склонове. Но в градовете снегът отстъпва. А желанието за малко ски-бягство често е по-голямо от възможностите.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
09:33, 18.02.2019
Чете се за: 00:50 мин.
Животът

Освен ако.. ако не сте 15-годишен шведски ученик с умения и познания за създаване на импровизирана ски-писта съвсем близо до дома си.

Какво му трябва ли? Желание и сръчност.Плюс: вода, доста вода, вентилатор, маркучи и дюзи? При ниските шведски температури това е достатъчно за оформянето на малка писта с бабуни и платформи за скокове.

ЛУКАС ЙОНСОН: Всичко започна от една огромна купчина сняг. Успях да я издигна до нивото на балкона. Отне ми 19 часа. След това оформих места за скокове на ръка. Пистата вече е готова. Има осем бабуни и четири площадки за скокове.

Добре де, но една истинска писта трябва да има наклон. А тази на Лукас е равна. Проблемът със засилката, обаче, има моторизирано решение.

ЛУКАС ЙОНСОН: Това е мотор на стар вентилатор. Използвам го за лифта. Оттук минава въжето и върти диска. Върти доста бързо.

Дали е Лукас е доволен от постижението си? Едва ли има съмнение.

Единственият проблем е, че дворът на семейство Йонсон е прекалено малък за идеите на Лукас. Освен пистата за скокове, той планира и пътека за ски бягане. А през лятото, когато снегът изчезне, приключенията в дома на 15-годишния изобретател не свършват. Тогава придвижването в двора става с въздушен тролей.

ЛУКАС ЙОНСОН: Работя в гаража. Ще видя може да се получи нещо по-голямо.

Какво ще бъде поредното изобретение на Лукас? Дори и той не е съвсем наясно. Сигурно е, обаче, че изобретение ще има. Със сигурност и родителите на момчето тръпнат в очакване.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Танцови и музикални школи на протест, обещаха им да отворят на 26 май
Танцови и музикални школи на протест, обещаха им да отворят на 26 май
“Отвъд границите”: Николай Пирянков: За успешния бизнес и красивия Кейптаун
“Отвъд границите”: Николай Пирянков: За успешния бизнес и красивия Кейптаун