COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

"Зелена светлина": Изкуство върху стени

Изкуство върху стени. Успешно преоткриване на стара строителна техника от Гана. Архитектката Кваме де Хеер реши да напомни по красив начин за предимствата на кирпичените къщи.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
08:55, 15.01.2019
Чете се за: 00:58 мин.
Животът
Кваме де Хеер, архитект: Да, използването на трамбована пръст е стара строителна техника. Тук в Гана винаги са се строили кирпичени къщи, само че ние решихме да ги модернизираме. Смесваме латерит, който съдържа пясък, с тиня, камъчета и глина. И след това изливаме тази смес в готови форми. В тях сместа се пресова, така че да намали поне двойно обема си. Ние имитираме утаечните скали, но ускоряваме процеса. Да, можем да кажем, че това е утаечна скала, изработена не от природата, а от хората.

Резултатът е във вид на солидни постройки, които поддържат вътрешните помещения хладни. Чудесно строително решение, съобразено с климата в Гана.

Джоли Айсън, архитект: О, трамбованата пръст е доказала свойствата си. Тя изолира много добре. Стените са дебели около 30 сантиметра, така че жегата трудно прониква до стаите. Освен това тези сгради са устойчиви на земетресения, защото стените им са монолитни. А що се отнася до здравината - солидни са като бетон. Могат да издържат стотици години.

Историческото доказателство, което Джоли Айсън използва за своите твърдения, е Великата китайска стена. При строежа на гигантската преграда е използвана трамбована пръст.

Акуса Обенг, архитект: Тук, в Гана има кирпичени сгради на повече от 150-200 години и все още са здрави. В сегашното и бъдещото строителство няма как да бъдат зачеркнати тези техники. Кирпичът навлиза и в новото строителство.

Основно правило, което спазват Кваме де Хеер и екипът ѝ е материалите, които се използват, да не се пренасят отдалеч. Използваните природни ресурси трябва да са на разстояние до 2 километра от мястото, където се строи. Край столицата на Гана вече има изградени 8 постройки с помощта на естествения метод. Пъстри къщи, които умело съчетават старите с нови техники.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ЕК извади България от списъка с рисковите държави
ЕК извади България от списъка с рисковите държави
Отвъд границите: Катя Янкова при новата тишина на Изтока
"Отвъд границите": Катя Янкова при новата тишина на Изтока