COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

"Зелена светлина": когато селото привлича града

Кога селото привлича града? Когато хората искат да отбият от бързото платно на ежедневието и да си позволят уют, домашно приготвена храна и планинска тишина; когато искат да си спомнят за игрите с дворното куче, да обиколят утъпканите от животни пътеки, да научат повече за местата, които обикновено подминават с очакване ограничението на скоростта да свърши по-скоро.

от БНТ
07:12, 28.02.2018
Чете се за: 01:06 мин.
Животът

Има такива привлекателни места. В село Антон, например. Край Подбалканския път. Сравнително близо до София, но далеч от масовия туризъм. Тук, близо до гората, Цветелина и Петър са изградили своята къща за гости.

Цветелина Костова: Никога не сме мислили за друго място. Търсихме място, където да изградим къщата само в рамките на селото.

Кандидатствали по програмата за развитие на селските райони и били одобрени съвсем в края на предишния ѝ период. Подкрепата ускорила строителството и обзавеждането.

Цветелина Костова: Нещата се случват от-до. Имаш възможността да направиш всичко в кратък период от време и да стартира бизнесът.

Трудни моменти не липсвали, но семейството не си оставило възможност за връщане назад. Имало твърде много работа за вършене - да си представят нещата напред в бъдещето: как ще развиват пространството, за колко гости да предвидят стаите, как да подобрят енергийната ефективност... А туристите не закъснели - млади хора, възрастни двойки, чужденци.

Едни търсят уют, други - забавление. Стопаните пък усещат къщата си като отправна точка за опознаване на Антон и околностите.

Има няколко основни маршрута. Всички те са добре обозначени и водят до едни много красиви места.

Сред тях са останките от Еленската базилика и укрепленията край нея, местности, в които е наплъстена древната история на траките, римляните и средновековието, язовир Душанци, водопад "Пеперудата", който има излаз край пътя, но крие и доста по-красиви кътчета нагоре по течението. Районът попада в защитените зони на Юнеско. Вековните букови гори го даряват изобилие от вода. 14 реки преминават през землището на Антон. Тук водата може да се пие направо от чешмата.

Цветелина смята, че си струва туристите да отделят специално време и за опознаване на местните хора - приятни и дружелюбни. За себе си е наясно, че се чувства най-добре в родното си село.

Аз бих отишла в големия град, ако ми се налага. Смятам, че тук условията на живот са по-добри.

Който иска да опита от тях, поне за малко, е наистина добре дошъл.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Хиляди останаха без подслон след голям пожар в Делхи
Хиляди останаха без подслон след голям пожар в Делхи
Кои са най-купуваните мартеници в Благоевград?
Кои са най-купуваните мартеници в Благоевград?