COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

"Зелена светлина": Концерт на сметище

Обича да преминава граници, за да разчупва стереотипи. Да преобръща представите за правилно и неправилно, за възможно и невъзможно. Павел Андреев - руски пианист, който провокира с музиката си.

от БНТ
10:16, 03.10.2018
Чете се за: 00:36 мин.
Животът

Свирил е на необичайни места - в средата на езеро и в обгърнати от сняг планини. Прави го, за да накара хората да се замислят за реалните и важни проблеми. И за да провокира действия - за преодоляване съвременните заплахи, които човекът сам създава.

Последният му концерт е сред тонове боклуци, на едно от сметищата в Санкт Петербург. Нарекъл го „Дъхът на планетата". Ясно защо. Изкуството иска жертви. Пианистът ги прави.

6-часово изпълнение, което Павел Андреев определя като „удивително изпитание". Споделя че, миризмата била ужасяваща, през цялото време над него кръжали чайки. Но той не спирал да свири.

Надява се, че изпълнението му ще постигне целта си и хората ще започнат да гледат на отпадъците не като на ненужни предмети, а като на енергиен ресурс.

Може и да звучи като фантазия, но тя може да стане реалност, убеден е пианистът. Необходима е само малко смелост за преосмисляне на заобикалящата ни среда. Тогава предразсъдъците ще бъдат загърбени и ще се появят решенията.

Житейска философия, на която са подчинени музиката и всекидневието на пианиста. Философия, която постепенно прекроява ежедневието на хората в търсене на верните тонове из партитурите на естествените кръговрати.

Топ 24
Най-четени
Григор Димитров полуфиналист в Акапулко след успех срещу Вавринка
Григор Димитров полуфиналист в Акапулко след успех срещу Вавринка
Подземните тайни на Москва
Подземните тайни на Москва