COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Зелена светлина: Ледена въртележка, задвижвана от слънцето

Зимата крие много забавления. Особено, ако живееш при минус 20 градуса, ако си енергиен експерт по професия и писател по призвание. Тогава със сигурност не липсват лед, знания и въображение. Финландският автор на научно-популярни книги Яне Кяпюлехто разполага с тези условия и качества. Мразовитият сезон винаги го е вдъхновявал. Но този път Кяпюлехто реши да „твори“ върху лед, за да покаже на света красотата на финландската зима. Новото му произведение представлява въртележка върху замръзналото езеро край Лохия.

от Милен Атанасов
09:23, 30.01.2017
Чете се за: 00:26 мин.
Животът

Ледът там е дебел 20 сантиметра, а диаметърът на въртележката е 12 метра. Няколко часа Яне разрявал леда. Температурата била толкова ниска, че докато стигне единия край, другият замръзвал. Яне, обаче, не се отказал. Накрая успял да завърти ледения кръг. При това без никакъв вреден отпечатък. Въртележката се задвижва от мотор със соларни панели. Яне не искал да използва бензинов двигател, за да не замърсява водата.

Сега изобретателният финландец прекарва часове на въртележката с приятели. Обича да съзерцава природата. И за да създаде напълно финландски условия, Яне изградил и сауна върху ледената въртележка.

Зимата продължава да вдъхновява финландеца. Следващият проект на Яне е ледена въртележка в Хелзинки, която ще бъде четири пъти по-голяма от тази на езерото край Лохия.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Екатерина Захариева е на работно посещение в Берлин
Екатерина Захариева е на работно посещение в Берлин
Как да оцелеем в планината
Как да оцелеем в планината