COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

"Зелена светлина": Лишеите ще спасят света

Ако апокалипсисът настъпи, или пък хората на Земята станат прекалено много или пък просто нещата на планетата се объркат и недостигът на храна добие неконтролируеми размери... Спасение има.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
07:16, 26.10.2018
Чете се за: 00:39 мин.
Животът

Лишеите могат да се окаже най-доброто решение за изхранването на бъдещите поколения. Изследванията и опитите вече са направени. И според дизайнерката Юлия Шварц резултатите са обещаващи.

Загърбете предразсъдъците и затворете очи за външния вид на лишеите. Важни са хранителните им качества. А те не са малко. Това ги различава и от мъха, който в сравнение с тях има нищожна хранителна стойност.

Освен това лишеите растат бързо и издържат на екстремни метеорологични условия. Те виреят на голяма височина в планините и близо до морското равнище. Захващат се върху почти всякакви повърхности: скали, пънове, стени и дори формират висящи тънки структури.

В целия свят се срещат около 20 000 вида лишеи и според статистиката те заемат около 6 процента от повърхността на Земята. Изследователи от Германския Аерокосмически Център са установили, че лишеите са достатъчно издръжливи дори и за условията на Марс.

А какво може да се сготви от лишеи? Какво ли не! Уверява Юлия Шварц. Сред успешните ѝ рецепти се нареждат горчица и енергийни блокчета. Но в разработеното от нея меню има хляб от лишеи, сокове и бисквити.

А какъв е вкусът на лишеите? Доста приятен, твърди дизайнерката. Описва го като нежна смес, наподобяваща комбинация от водорасли и гъби.

Топ 24
Най-четени
В "Референдум": Какво ще се случи със сметките за ток, след като електроенергията започне да се търгува свободно?
В "Референдум": Какво ще се случи със сметките за ток, след като електроенергията започне да се търгува свободно?
Днес празнуваме Димитровден!
Днес празнуваме Димитровден!