COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Зелена светлина: Малко птиче царство в Средногорието

Сред домашните птици. Където въздухът е наситен от пърхане, пропляскване на крила и тихи звуци, които с течение на годините са започнали да говорят много на Павел Лазаров. Самият той се определя като птицевъд - любител. Отдавна е съчетал хобито с работа и семеен поминък. Преди четири десетилетия пожелал да създаде нещо, което днес би паснало на определението "бутиково". Павел го нарича красиво. Неговото малко птиче царство, в двора на къщата му в село Мирково, в Средногорието. Тук Павел сам определя законите, които почиват на опита.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
07:00, 15.11.2017
Чете се за: 01:01 мин.
Животът
ПАВЕЛ ЛАЗАРОВ, птицевъд: Да бъде чисто, да няма течение и най-вече да няма влага.

Да няма и изкуствени препарати, да бъде топло при пиленцата, особено в първите дни, да се използват само смески от царевица, хлебна пшеница и маслодаен слънчоглед. Плюс умерено количество марули, цвекло и млада люцерна през топлите месеци. Пилетата, носачките и пуйките в двора на Павел определено са случили на стопанин.

ПАВЕЛ ЛАЗАРОВ, птицевъд: Хранят се напълно естествено - леко, спокойно. Нито се ваксинират, нито се химизират.

Резултатът е различим дори и с аматьорско око: в кошницата за събиране от полога има всякакви яйца - големи, малки, светли, тъмни... Това, че са различни, е добър знак, обяснява търпеливо Павел Лазаров. Означава, че са истински.

ПАВЕЛ ЛАЗАРОВ, птицевъд: Яйцата се пипат само два пъти. Първият път, когато се вадят от гнездата с абсолютно измити ръце и следващия път, когато се редят в картоните.

Носачките са порода ломан. Те пронасят на 120-тия ден от отглеждането. Трябва да се внимава с порциона - носачките не бива да затлъстяват. Пилетата трябва да са жизнени. Пуйките обичат разходките и сами да си намират зелена храна. Всичко това научаваме от сладкодумния стопанин, който често си говори и с птиците.

ПАВЕЛ ЛАЗАРОВ, птицевъд: Всичко трябва да се гледа с любов, както казват хората.

Да не прекаляваме с идилията. Хранене, грижи за пиленцата, почистване и поддържане на хигиена така, че яйцата да не се зацапват - работата в едно такова семейно стопанство продължава постоянно. Работният ден на Павел започва в пет сутринта и продължава до около десет часа вечерта.

Семейство, близки, приятели, познати - това е кръгът на хората, които могат да опитат продукцията на Павел. Тя определено е различна от масовите продукти. Както и от тревогите за заразени яйца или рязкото им поскъпване. Производството за прехрана носи истинско удоволствие на Павел.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Джони Деп съди британски таблоид
Джони Деп съди британски таблоид
Най-предпочитаните места за посрещане на студентския празник в Благоевградско
Най-предпочитаните места за посрещане на студентския празник в Благоевградско