COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

"Зелена светлина": ​Марихуана с дъх на риба?

Марихуана с дъх на риба? Не, тук няма нищо незаконно. Канабисът се отглежда само в рамките на строго определени медицински цели. Иначе процесът, от който листата наедряват бързо и до неимоверно големи размери, се случва в подземни парници в южната част на Онтарио.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
09:23, 11.02.2019
Чете се за: 00:48 мин.
Животът

Компанията, разработила технологията твърди, че този начин на производство на марихуана е уникален. Той включва безпочвена течна основа, обогатена с филтрирани рибни остатъци. В замяна растенията пречистват водата, която се подава към басейни за отглеждане на риба. В целия процес няма и грам пестициди.

Мелани Пиърсън, специалист по аквапоника: Този начин на отглеждане спестява 90 процента от водата, отколкото тази при конвенционалното земеделие. Той позволява да не използваме никакви допълнителни торове, което е голяма крачка напред по пътя на разумната употреба на ресурсите.

Освен това процесът е доста печеливш. По всяко време той поддържа около шест хиляди риби и 4 500 стръка канабис. Марихуаната се доставя директно на болници, а на всеки пет седмици по 16 контейнера с риба поемат към различни заведения. Производителите са далеч от амбициите да нахранят огромен брой хора с една риба. Но пък идеята за благотворителност при тях се материализира в 300 риби. При всяка пратка те се отделят за организация, която работи с кухня за бедни хора.

Има ли нещо съмнително в тази история? Дали пък тя не понамирисва? Не, с изключение на продукта, добавян към стръковете в подземието. Производителите са помислили и за това. Специално инсталираната вентилационна система решава проблема напълно. А увеличеният добив с 10 до 20 процента вдъхва надежда за разширяване на компанията. Очаква се откриването на подобни ферми и в други части на Канада - в Торонто, Халифакс и Нова Скотия.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Астронавтите от мисията на SpaceX до Международната космическа станция с последни репетиции преди полета
Астронавтите от мисията на SpaceX до Международната космическа станция с последни репетиции преди полета
Сърце, създадено с 3D принтер, помага на хирурзите
Сърце, създадено с 3D принтер, помага на хирурзите