НОВИНИ

Зелена светлина на проекта за Голямата базилика в Пловдив

Зелена светлина за Голямата базилика в Пловдив. Проектът е получил одобрение за реализация от Националния институт за недвижимо културно наследство. Той ще се осъществи съвместно от фондация „Америка за България” и Община Пловдив и ще струва 16 милиона лева. Повече по темата вижте в репортажа на Таня Матева.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Таня Матева
08:07, 13.02.2018
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Проектът предвижда да бъдат изградени площад и защитна сграда към Епископската базилика.

Николай Трайков - фондация "Америка за България": "Защитната сграда цели да предпази артефактите и намерените мозайки в обекта и да ги покаже в тяхната най-добра светлина."

Сградата е бъде на две нива, на които ще бъдат експонирани 2000 квадратни метра цветни мозайки. Конструкцията ще е максимално олекотена.

Николай Трайков - фондация "Америка за България": "Сградата стъпва отстрани на археологията, извън периметъра на археологията и на две места вътре в самия обект, където има липси на мозайки. Направили сме сондажи, проучили сме всички пластове надолу в земята, така че да не се увреди археологията."

Сградата ще е изградена от стъклени панели, за да се осигури равномерно осветление на мозайките и ще е с височина 10 метра.

Арх. Пламена Андонова: "Един от водещите моменти при избора на концепция и материали беше изцяло да бъде дифузна светлината, за да може да дадем едно добро осветление на мозайките, за да може те да се възприемат по най-добрия начин, така че да няма отблясъци и засенчвания по тях."
Николай Трайков - фондация "Америка за България": "Мозайките са най-важни, ще има информация за различни периоди, информационни табла - екрани, филмчета, които специално разработихме, презентация на няколко езика. Отвън имаме една панорамна тераса, която предвиждаме да бъде връзката на Епископската базилика с останалата част от града - от нея се вижда много добре Античният театър. Имаме точка за наблюдение на Форума, на Одеона."

До базиликата ще бъдат изградени велоалея и детска площадка.

Николай Трайков - фондация "Америка за България": "Тематична детска площадка, която е с археологическа тема. Децата ще могат да копаят, да откриват различни археологически предмети."

До базиликата ще бъдат осигурени над 40 места за паркиране.

Арх. Милена Крачанова: "С целия този проект ние не само ще благоустроим средата около обекта, около Католическата катедрала, а ще направим града по-проходим, по-достъпен за обитаване. И по-удобен за туристите."

Предстои да бъде издадено разрешително за строеж, след което започва и същинската работа. Очаква се Епископската базилика да отвори врати в средата на 2019-а година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новите изисквания при техническите прегледи на автомобилите
Новите изисквания при техническите прегледи на автомобилите
Британски съд решава съдбата на Джулиан Асандж
Британски съд решава съдбата на Джулиан Асандж