Вдъхновявайте се, но не правете така вкъщи!

Тук се искат специални знания и умения за справяне с малките, големи и още по-големи пластмасови пликове, които се трупат всекидневно и навсякъде. Двама британци намериха ново приложение за този трудноразградим отпадък. От него те изработват оригинални тонколони.

Том Мийдс, основател на компания за музикална техника: Събираме найлоновите торби и пластмасови отпадъци и ги разтопяваме до получаването на определена форма, която може да бъде моделирана.

С голяма доза вдъхновение, търпение и прецизно оформяне се постига завършения вид на желания предмет.

Том Мийдс, основател на компания за музикална техника: Идеята за тонколоните се появи напълно естествено. Живеем на крайбрежието. След уикендите найлоновите торби са навсякъде. Така че нашата идея беше да създадем нещо от отпадъците.
„Зелена светлина“: Пластмасова детоксикация

„Зелена светлина“: Пластмасова детоксикация

Отдали са се на пластмасова детоксикация. Не защото терминът е модерен, а защото им е писнало от пластмасовите отпадъци. Жителите на Зларин. Първият х...

Разработването на тонколоните отнело две години. Двамата британци, обаче, открили перфектната формула.

И вече ги правят от 100% рециклирана пластмаса.

Том Мийдс, основател на компания за музикална техника: Да, всичко започна от събирането на пластмасови отпадъци от плажа. С времето разбрахме, че различната пластмаса се обработва по различен начин. Например за тонколоните е подходяща по-еластична пластмаса. Тя се разтопява по-лесно. Можем да създаваме каквито цветове поискаме. Всичко е в ръцете ни.

За изработването на една тонколона са необходими 1 килограм и 500 грама пластмасов отпадък. Превърнато в найлонови пликове, сметките показват, че са необходими 150 от добре познатите ни торбички.

Първата част от мисията на британските дизайнери е изпълнена - плажовете на Брайтън вече са по-чисти след уборките, които те правят, за да си набавят необходимия ресурс. Вече водят преговори с компании, за изкупуване на ненужните им пластмасови отпадъци. А какви предмети ще се появят от тях - предстои да разберем.